Ökad risk för laviner i fjällen

TT

Publicerad 2021-12-18

Hårda vindar och regn har försvagat snötäcket på flera håll i svenska fjällen.

Det har ökat risken för laviner.

Naturvårdsverket går nu ut med en varning och avråder från offpiståkning i de drabbade områdena.

Naturvårdsverket uppgraderade under lördagen lavinfaran i flera fjällområden från ”måttlig” till ”betydande”.

– Vi skulle inte avråda från att åka till fjällen generellt, men vi råder alla som åker i brant terräng att läsa lavinprognoserna, säger Petter Palmgren, som arbetar med lavinprognoser på Naturvårdsverket.

Varningsskylt vid lavinområde i Åre.

Under fredagen gick flera laviner, bland annat en på Ösjövålen i Härjedalen där en fjällräddningsinsats genomfördes. Ingen människa kom till skada.

– Lavinen i Härjedalen var inte den enda som gick. Men den var lite bredare och större än vi hade räknat med. Just nu är det en vädervarning, men till söndag avtar vinden efter hand, säger Petter Palmgren.

Lavinväder

Det har regnat och blåst hårda vindar på fjället på sistone, vilket gjort att snötäcket försvagats i branterna. Lavinfaran gäller en liten del av Härjedalen, Jämtland och Lapplandsfjällen – de områden där det är brant nog för laviner.

– Ett ganska vanligt och ett typiskt väderläge just nu för laviner. Det gäller att ha koll på var det är brant nog, och anpassa aktiviteterna efter förhållandena, konstaterar Petter Palmgren.

Enligt väderprognosen ska vindarna mojna något och temperaturen sjunka under söndagen.

TT: Finns det ändå skäl att vara försiktig i fjällen?

– Man måste förstå var man är någonstans och om det finns en lavinfara. Pratar man med målgruppen som söker sig till brant terräng, ja då är det absolut viktigt att skicka budskapet att det kan gå laviner.

– Men pratar man väldigt generellt så är det helt ofarligt för de flesta att resa till fjällen. Svensk lavinterräng finns oftast på stort avstånd från bebyggelse. Det är när man söker sig ut på fjället faran finns och det är där olyckorna inträffar, i de flesta fall.

Flera laviner