Paniken: Inlåsta i brinnande fabriken

Minst 52 döda efter storbranden i Bangladesh

Publicerad 2021-07-11

Entrédörren till fabriken var låst med ett hänglås.

Fast där inne är Rima Akter, 23, och hennes kollegor. Medan branden sprider sig i byggnaden ringer hon i panik till sin familj.

De har inte en chans.

Dagen efter branden har hennes mamma svårt att identifiera sin dotters kropp.

Den bangladeshiska fabrikens ägare har nu gripits, misstänkta för mord.

Minst 52 personer har hittills hittats döda efter den våldsamma brand som utbröt i en fabrik i Bangladesh igår.

Enligt myndigheterna ska många ha varit inlåsta i byggnaden – utan chans att ta sig ut ur det brinnande infernot. Andra dog när de i panik hoppade från fönster så högt som från sjätte våningen.

Jobbade ihop studiepengar

De som arbetade på den olycksdrabbade fabriken ska ha haft en lön på ungefär två kronor i timmen. Rima Akter jobbade för att kunna betala för sina studier.

Efter en lång natt har Rimas mamma Josna Begum svårt att identifiera sin dotter. Många kroppar är svårt brännskadade.

Familjen säger till AP att de tittat på 36 kroppar utan att säkert kunna säga om någon av dem var Rimas.

– Jag har ingen annan i världen. Om fem månader skulle hon ha studerat färdigt och börjat arbeta. Vad finns det nu kvar för mig att göra, säger Josna till AP.

Tekniker tagit DNA från familjemedlemmar för att kunna bekräfta offrens identiteter.

”Avsiktligt mord”

Under lördagen besökte Bangladesh inrikesminister Asaduzzman Khan den nedbrunna fabriken.

På en presskonferens bekräftade han att åtta personer gripits – misstänkta för mord. Bland dem finns fabrikens ägare och fyra av hans söner.

– Det var avsiktligt mord, sa polischefen Jayedul Alam, som under pressträffen lovade att de som bär ansvaret kommer att straffas.

En brandman framför ett fönster i den utbrunna fabriksbyggnaden. De många döda kropparna är brända till oigenkännlighet och måste identifieras med DNA.

Fabriken, som bland annat tillverkar juice, är ett dotterbolag i en större koncern. Koncernens exportchef Kazi Abdur Rahman har kommenterat tragedin till AP:

– Vi är ett företag med gott rykte och vi följer lagen, det som hände i dag är väldigt sorgligt och vi ångrar att det hänt, sa han.

Barnarbete

Det har framkommit att barn arbetade på den eldhärjade fabriken. Bland annat saknas en elvaårig pojke.

Samtidigt som myndigheterna nu utreder vad som orsakat den våldsamma branden har en separat utredning inletts. Den gäller misstänkt barnarbete.

– Vi hörde att dörren till våningen där min brorson jobbade var låst med hänglås. Efter att ha sett hur stor branden var förstod vi att han antagligen är död, säger den elvaårige pojkens släkting i en intervju innan han bryter ut i gråt.

Förutom de över 50 personer som bekräftats döda är många svårt skadade.

Inte första gången

Det är dessvärre inte första gången detta händer i Bangladesh.

2012 dog 117 personer då de låsts in i en fabrik som började brinna. 2013 dog drygt 1 100 människor när en tygfabrik kollapsade.

Bangladesh har en stor exportindustri till hela världen, även till Sverige. Landets ekonomi har varit en av världens snabbast växande, men arbetsförhållanden på de många fabrikerna är ofta dålig.

Följ ämnen i artikeln