Sänkt straff för Wilma-mord ‒ "inte avsikt"

Av: TT

Publicerad:
Förra fredagen hölls flera minnesgudstjänster i Herrestads kyrka för den mördade 17-åriga Wilma.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Förra fredagen hölls flera minnesgudstjänster i Herrestads kyrka för den mördade 17-åriga Wilma.

Vad som hände när 17-åriga Wilma i Uddevalla dödades har inte gått att slå fast. Vilka avsikter hennes pojkvän hade har inte heller gått att bevisa.

Därför sänker hovrätten nu pojkvännens straff, från livstid till 18 års fängelse.

Wilmas pojkvän, den 23-årige Tishko Ahmed, har hela tiden nekat till att han haft något med flickans död att göra ‒ trots att en av hennes kroppsdelar hittades gömd i en garderob i hans lägenhet.

Enligt hovrätten för västra Sverige är det inte klarlagt att Tishko Ahmed haft för avsikt att mörda flickan. Det är en anledning till att han nu får ett tidsbestämt straff.

Åklagarnas beskrivning av våldet som ledde till flickans död är heller inte helt styrkt, enligt hovrätten.

På de flesta punkter gör dock hovrätten samma bedömning som tingsrätten gjort. Tishko Ahmed döms för mord och brott mot griftefriden.

"Vinner den åtalade på"

Kammaråklagare Jim Westerberg är i stora drag nöjd med domen. Men inte helt.

– Framförallt tycker jag att man kunde tagit hänsyn till att det är ett barn som berövats livet. Jag kan inte se att hovrätten gjort det, säger Jim Westerberg.

Större delen av Wilmas kropp har fortfarande inte hittats, trots stora sökinsatser. Nu vinner den åtalade på det i hovrättens dom, enligt åklagarens tolkning.

– Kroppen är undanröjd. Det tjänar ju gärningsmannen på. Det står att man inte närmare kan precisera dödsorsaken när kroppen är borta, påpekar åklagaren.

Tishko Ahmeds advokat, Beatrice Rämsell, vill inte kommentera hovrättens dom.

Inget för HD?

Wilmas anhöriga hoppades att hovrätten skulle fastställa livstidsstraffet för pojkvännen. Nu kan det bli aktuellt att överklaga.

– Vi ska prata om det, säger advokat Robert Mjösén, som är familjens målsägandebiträde, till P4 Väst .

Åklagaren tror dock inte att en eventuell överklagan får prövningstillstånd i Högsta domstolen. HD prövar bara rättsfall som bedöms kunna bli vägledande som prejudikat.

– Som huvudregel gäller att Högsta domstolen inte tar upp bevisfrågor. Dessutom har vi en ny lagstiftning i dag, och jag tror inte att HD är intresserad av att skapa praxis för äldre lagstiftning, säger Jim Westerberg.

Vid nyår 2020 ändrades lagen, så att livstids fängelse ska bli ett vanligare straff för mord.

Vill hitta Wilma

Tishko Ahmed greps några dagar efter att Wilma försvunnit i november förra året.

Indicierna som pekar mot honom är många, bland annat blodspår i lägenheten och bland sopor, och Ahmeds fingeravtryck på emballaget till den gömda kroppsdelen.

För Wilmas anhöriga är hovrättens dom inget riktigt avslut.

– Familjen har ju ännu inte gett hoppet om att hitta hela Wilma, säger målsägandebiträdet Robert Mjösén till P4 Väst.

Publicerad: