Mondeleztoppen: ”Vi pekas ut och behandlas annorlunda"

Publicerad 2023-06-17

Stormen kring Marabou får topparna i Mondelez att reagera.

I ett internt mejl beklagar sig Europachefer över den orättvisa behandlingen.

Samtidigt svarar ukrainska myndigheter i Aftonbladet.

”Era vinster i Ryssland är bokstavligen våra förluster”.

De senaste veckorna har fler och fler företag bojkottat Marabou. Det populära chokladmärket ägs av den globala matjätten Mondelez som förra året omsatte över 300 miljarder kronor globalt.

I det sammanhanget är Marabou en liten munsbit. Men det betyder inte att den senaste tidens storm gått obemärkt förbi. Nyhetsbyrån Reuters har tagit del av ett intern mejl skrivet av företagets europachef Vinzenz Gruber med titeln "En anmärkning om Norden/Ryssland".

Mondeles svenska vd Martina Flemström.

Beklagar sig: ”Väldigt ledsen”

I mejlet beklagar sig Europachefen över att företaget behandlats orättvist i Norden med den senaste tidens bojkotter. Han är ”väldigt ledsen över vad som händer”.

"Det är svårt för oss att se att vårt företag pekas ut och behandlas annorlunda än andra konkurrenter”.

Enligt Gruber har flera av deras konkurrenter också verksamhet i Ryssland och därmed är det orättvist att sökljuset riktats mot dem. Om konsumenterna hade varit konsekventa och bojkottat alla hade det lett till stora problem.

"Om alla varumärken som har moderbolag med verksamhet i Ryssland bojkottades, skulle det uppstå problem med livsmedelsförsörjningen".

Han nämner dock inte några specifika varumärken eller företag.

Samma argumentation i Sverige

Agiya Zagrebelska, chef för antikorruptionsmyndigheten i Ukraina

Grubers argumentation påminner mycket om den som bolagets Sverigechef Martina Flemström förde fram i debattartikel i Aftonbladet där hon frågar sig om folk insett hur mycket som skulle försvinna från hyllorna om bojkotten utvidgades.

”Men samtidigt kan jag inte låta bli att undra om dessa aktörer inser hur många varor de behöver exkludera om de ska vara konsekventa. Sommarglassen, knäckemackan, den traditionsenliga julmusten och även blöjorna riskerar att försvinna.”, skrev hon i debattartikeln.

Ukraina tackar Sverige

Men nu tackar den ukrainska antikorruptionsmyndigheten Sverige och försvarar sin svartlistning av matjätten.

”Tack även till alla organisationer som har tagit det modiga steget att bojkotta Mondelez-produkter. Ert engagemang gör stor skillnad.”

Mondelez driver fortfarande tre fabriker i Ryssland.

”Alla skatter som ert dotterbolag Mondelez Rus har betalat in bidrar till Putins krigskassa som finansierar återkommande bombningar mot oss.”, skriver Agiya Zagrebelska, chef för sanktionsavdelningen vid antikorruptionsmyndigheten i Ukraina i ett svar till Martina Flemström.

Tills vidare kommer Mondelez och därmed Marabou stå kvar på listan över internationella krigssponsorer meddelar hon.

”Era vinster i Ryssland är bokstavligen våra förluster”.

Följ ämnen i artikeln