Dödssiffran stiger på Hawaii – minst 53 döda

Publicerad 2023-08-11

Minst 53 människor har dött i de kraftiga skogsbränderna på Maui i delstaten Hawaii.

Över 1 000 byggnader har förstörts.

– Den historiska staden är tragiskt borta, säger Hawaiis guvernör Josh Green.

Kraftiga skogsbränder fortsätter att härja på ön Maui. Antal dödsoffer har ökat till 53 personer. Och omkring tusen människor är saknade, rapporterar Hawaii News Now.

Myndigheterna befarar att dödssiffran kommer att öka ytterligare. Det är tre olika skogsbränder som fortfarande är aktiva på Maui. Räddningstjänsten har meddelat att man har lyckats släcka 80 procent av branden i Lahaina.

– Du kommer att chockas när du ser omfattningen av förödelsen. Det är som att en bomb har träffat Lahaina. Alla byggnader måste byggas om. Det kommer bli en ny stad som Maui bygger, sa Hawaiis guvernör Josh Green.

Hittills har över tusen byggnader förstörts. Uppskattningsvis har 80 procent av den historiskt betydelsefulla staden brunnit ned, rapporterar Reuters.

Hundratals familjer uppges vara på flykt och tiotusentals människor har redan evakuerats från västra sidan av ön. Invånarna hade bara några minuter på sig att lämna sina hem, många flydde utan några tillhörigheter och med bara kläderna de hade på sig.

– Tusentals människor är hemlösa i dag. Jag är så lättad eftersom jag fick reda på att min syster befinner sig i säkerhet, min bror och hans barn är säkra och min styvpappa har hittats, sa Tiare Lawrence, en av boenden i Lahaina, till Hawaii News Now.

Dödligaste naturkatastrofen sedan 1961

Kustbevakningen har kunnat rädda ett dussintals personer som hade simmat ut i havet för att undkomma elden.

Turisten Vixay Phonxaylinkham var i en bil med sin familj när lågorna började närma sig. Familjen tvingades överge bilen och hoppa i vattnet.

– Vi flöt runt i fyra timmar, sa han till Reuters och beskrev hur de höll fast vid träbitar för att flyta.

– Det var en semester som förvandlades till en mardröm. Jag hörde explosioner överallt, jag hörde skrik och vissa människor klarade sig inte. Jag känner mig så ledsen, sa han.

Kekoa Lansford, som bor i Lahaina, sa till CBS News att döda kroppar flyter i vattnet.

– Vi har dragit upp folk. Vi försöker rädda människors liv och jag känner att vi inte får den hjälp vi behöver, sa han.

Bränderna väntas bli den dödligaste naturkatastrofen i delstaten sedan en tsunami dödade 61 personer på Hawaiis största ö Big Island, år 1961.

Tusentals byggnader förstörda i staden Lahaina.

Militära resurser

USA:s president Joe Biden har beordrat ”alla tillgängliga federala resurser” att hjälpa Hawaii med släckningsarbetet. Det handlar bland annat om stöd från kustbevakningen och marinen.

Följ ämnen i artikeln