Olov Holst avgår

Publicerad 2023-11-03

Kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna, Olov Holst (M) anklagades i veckan för härskartekniker och mobbning.

Nu meddelar Holst att han avgår.

– Det har dock aldrig varit min mening att kränka någon, vilket de flesta också förstått, säger Olov Holst.

I ett pressmeddelande meddelar Olov Holst (M) att han avgår.

– Det huvudsakliga skälet till att jag väljer att lämna posten som kommunstyrelsens ordförande är att jag just nu utgör det avgörande hindret för att Sigtuna ska kunna fortsätta styras av Moderaterna i en borgerlig samverkan, säger Olov Holst.

”Knäböjningar i gurklandet”

Tidigare i veckan anklagades Holst för härskartekniker och mobbning. I en ljudinspelning som Aftonbladet tagit del av uttalade Holst sig även kränkande om kulturminister Parisa Liljestrand som vid tillfället var ordförande i grannkommunen Vallentuna.

– Hon gör knäböjningar i gurklandet, sade Holst.

Det ska ha Holst ha sagt under ett studiebesök i maj 2022. Att göra knäböjningar i gurklandet tolkades av de som närvarade att köra in en gurka i underlivet.

Politiker i kommunen har bekräftat att det är Holst som pratar i ljudinspelningen och bekräftar även att Holst sagt sexistiska skämt flera gånger tidigare.

Olov Holst.

Holst: Olyckligt att diskutera i media

I pressmeddelandet kommenterar nu Holst den senaste tidens händelser.

– Det är olyckligt att man nu väljer att diskutera mitt ledarskap i media istället för att ta det med mig eller Moderaterna i första hand. Jag har säkert varit såväl förbannad, raljerat i onödan och uppfattats som väldigt krävande, både av män och av kvinnor. Det har dock aldrig varit min mening att kränka någon, vilket de flesta också förstått, säger Olov Holst.

Moderaterna i Sigtuna skriver att överlämnandet av hans uppdrag ”måste genomföras under ordnade former och sker inte över en natt”. Partiföreningen ska nu välja en ny gruppledare. ”Detta kan endast ske genom val i såväl kommunstyrelsen som kommunfullmäktige.”, skriver Moderaterna.

Parisa Liljestrand.

Följ ämnen i artikeln