M-toppen om ministern ”Hon gör knäböjningar i gurklandet”

Publicerad 2023-10-31

Sigtunas starke man Olov Holst (M) anklagas för härskartekniker och mobbning. 

I en ljudinspelning som Aftonbladet har tagit del av uttrycker han sig kränkande om kulturminister Parisa Liljestrand.

– Hon gör knäböjningar i gurklandet, säger han.

Politiken i Sigtuna är i fullständigt kaos.

Styret har spruckit, en politisk tjänsteman har sagt upp sig på stående fot, två andra har fått söka samtalsstöd.

Ilskan riktas mot kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) som anklagas för att ha en destruktiv ledarstil. En bild som inte delas av Holst och Moderaterna.

Anklagelserna handlar om härskartekniker, påhopp och raljanta kommentarer. Enligt Centerpartiets ordförande i kommunen, Johan Stomberg, är det främst kvinnor som drabbats.

– Det har varit ett problem sedan 2018 då vi inledde samarbetet. Ingen i Moderaterna har agerat för att förbättra det och nu nådde det en gräns, säger Stomberg.

Knäböjningar i gurklandet

Gränsen innebar att C och L ställde ett ultimatum till M: byt ut Olov Holst annars lämnar vi samarbetet.

Kravet hörsammades inte och styret sprack.

– Det här är inget vi vinner på, tvärtom förlorar ju vi på att lämna samarbetet. Detta gör vi bara av omsorg för våra partiföreträdares hälsa, säger Stomberg.

I spåren av kaoset har en sammanställning med exempel på Holsts beteende tagits fram av personer i kommunen. En händelse rör kulturminister Parisa Liljestrand (M) och utspelar sig under ett studiebesök i maj 2022.

Hon var då kommunstyrelsens ordförande i grannkommunen Vallentuna. När Liljestrand inte hörde ska Holst pratat om hennes träningsvanor och undrat hur hon kan ha träningsvärk i benen när hon tränar sex dagar i veckan.

– Hon har en vilodag i veckan. Då kanske hon gör knäböjningar i gurklandet, säger Holst.

Att göra knäböjningar i gurklandet tolkades av de som närvarade att köra in en gurka i underlivet.

Ljudinspelning

Aftonbladet har tagit del av en ljudinspelning med uttalandet och har bett politiker i kommunen säkerställa att det är Holst som hörs på inspelningen.

– Det är Olov Holst på inspelningen, det kan jag bekräfta. Jag kan också bekräfta att jag har hört sexistiska skämt från honom många gånger under vår tid tillsammans. Jag är oerhört glad att inte behöva vara kvar i något som normaliserar sexism, säger Gill Brodin, centerpartiets gruppledare i Sigtuna.

Kristdemokraternas förre ordförande, som nyligen lämnat politiken, bekräftar att Holst har en historia av sexistiska kommentarer, något han säger sig ha tagit upp personligen med honom.

– Jag kan inte uttala mig om det som händer nu, men det stämmer att jag har tagit upp detta med honom tidigare, säger Karsten Bjärbo (KD).

Han har dock ingen kännedom om uttalandet som rör Liljestrand.

Vill inte uttala sig

Även en politiker från Liberalerna, Rein Lallo, bekräftar att Holst haft en problematisk ledarstil och att det var den som gjorde att de lämnade koalitionen.

– Det här är något som pågått under många år, ett destruktivt ledarskap som man måste sätta stopp för. Det är härskartekniker och mobbing, människor mår så dåligt att de inte kan göra ett bra jobb och de påverkar deras vardag, säger han.

Aftonbladet har varit i kontakt med Olov Holst men han vill inte ställa upp på intervju.

– Jag sitter mitt i ett möte och jag uttalar mig inte i den här frågan. Det gör vår ordförande Mattias Askerson.

Aftonbladet har utan framgång sökt Mattias Askerson (M). I en artikel i Dagens Samhälle säger han:

– Vi känner inte igen oss i beskrivningen av kommunstyrelsens ordförande. Vår bild är att grunden till avhoppen är en konflikt som uppstått runt bristande ansvar om situationen i kommunens skolor.

Aftonbladet har sökt Parisa Liljestrand men hon avböjer kommentarer.

Följ ämnen i artikeln