Uppgifter: Ryskt spionskepp förbereder energiattacker

Publicerad 2023-04-19

Ryska spionfartyg förebereder energiattacker mot Norden, uppger danska DR och SVT.

Gasledningar och internetkablar till havs kartläggs inför en potentiell konflikt med väst.

Ett av de utpekade skeppen är ”Admiral Vladimirsky” – som har maskerade och beväpnade män ombord.

SVT tillsammans med danska, norska och finska public service-bolag har under ett års tid gjort en gemensam granskning av ryska underrättelseaktiviteter i regionen. Första delen i dokumentärserien ”Skuggkriget” har publicerats i dag och danska DR uppger att Ryssland förbereder energiattacker inför en konflikt med väst.

Admiral Vladimirsky hade maskerade och beväpnade män ombord.

Färdats mellan Gotland och Öland

Enligt danska DR kartlägger skeppet ”Admiral Vladimirsky” vindkraftparker, gasledningar, elledningar och internetkablar till havs.

– Om det uppstår en konflikt mot väst är de redo och vet var de ska slå till om de vill lamslå det danska samhället, säger kontraspionchefen Anders Henriksen från Politiets Efterretningstjeneste (PET) i Danmark.

Skeppets rutt kring de nordiska länderna har kartlagts under november i fjol, uppger de nordiska public service-bolagen. I början av november förra året lämnade skeppet Sankt Petersburg, för att sedan köra mellan Gotland och Öland. Skeppet passerade då minst två av Försvarsmaktens sjöövningsområden.

Journalisterna mötte en beväpnad och maskerad man.

Maskerade och beväpnade

När ett dansk tv-team närmade sig skeppet i havet mellan Sverige och Danmark under arbetet med ”Skuggkriget” möts de av maskerade män:

”En av dem är uniformerad, iförd vad som ser ut att vara en skottsäker väst och beväpnad med ett ryskt automatvapen” skriver SVT om mötet.

Det är ett av 50 misstänkta ryska spionskepp som setts i nordiska vatten, enligt granskningen.

Följ ämnen i artikeln