Turkiska flyganfall mot syriska städer: Ska stå till svars

Minst tolv personer uppges ha dödats

Publicerad 2022-11-20

Turkiet har inlett en ny militäroffensiv mot kurdiska miliser i Syrien och Irak, uppger Ankara.

Under lördagsnatten genomförde man flyganfall mot flera mål, bland annat staden Kobane.

”De djävlarna ska stå till svars för sina förrädiska attacker”, skriver försvarsdepartementet på Twitter.

Turkiet bekräftade tidigt på söndagen att man genomfört flyganfall mot, vad man uppger är, kurdiska militärbaser tillhörande terrorstämplade PKK och den syrisk-kurdiska milisen YPG.

Enligt Turkiet anfölls mål i norra Syrien och Irak och var platser som varit utgångspunkter för attacker mot landet.

Enligt Reuters ska staden Kobane, nära turkiska gränsen, ha attackerats. En talesperson för kurdiskledda SDF uppger enligt The Guardian att två byar i provinserna Aleppo och Hasakeh attackerats under natten.

”Räkenskapens dag”

Det turkiska försvarsdepartementet skrev i ett meddelande på Twitter ”Räkenskapens dag har kommit” och ”de djävlarna ska stå till svars för sina förrädiska attacker” tillsammans med ett foto av ett plan som lyfter för en nattlig operation, skriver TT.

Omkring 20 flyganfall genomfördes, enligt den syriska människorättsgruppen Syrian Observatory for Human Rights, som uppger att minst tolv personer ska ha dödats.

Sex av dem uppges ha varit medlemmar i kurdiska SDF (Syrian democratic forces reds anm).

Från den turkiska sidan har det inte kommit uppgifter om antal flyganfall eller dödstal.

”Kommer betala dubbla priset”

Flyganfallen kommer endast några dagar efter det att Ankara pekat ut PKK och PYD som ansvariga för terrordådet i Istanbul den 13 november. Båda grupperna har förnekat inblandning i dådet.

Kvinnan som greps misstänkt för attentatet ska enligt turkisk polis ha erkänt att hon fick sin utbildning av grupperna. Reuters rapporterar att Turkiet efter explosionen riktat blicken mot norra Syrien och den kurdiska gruppen YPG.

Under tisdagen publicerade det turkiska försvarsdepartementet ett uttalande efter attentatet. Enligt turkiska TRT Haber pekas PKK och YPG ut i uttalandet.

”Terroristerna som utförde terrorattacken på Istiklal kommer att betala det dubbla priset” skriver försvarsdepartementet.

Nyhetsbyrån har pratat med en anonym turkisk tjänsteman som säger att det är ”oacceptabelt med hot från kurdiska militanter eller IS”. Turkiet planerar nu för att göra sig av med hot vid gränsen mellan Turkiet och Syrien.

– Syrien är ett nationellt säkerhetsproblem för Turkiet. Det pågår redan arbete med detta. Det pågår en operation mot PKK i Irak. Det finns vissa mål i Syrien efter att det är avslutat, säger tjänstemannen.

Bild från gatan innan explosionen i Istanbul sker. Ringen visar var den inträffar.

Följ ämnen i artikeln