Minister pekar ut PKK – talade om ”falska allierade”

Uppdaterad 2022-11-14 | Publicerad 2022-11-13

En person har gripits efter bombdådet i Istanbul.

Det uppgav inrikesminister Süleyman Soylu under natten mot måndagen.

Han pekade också ut de kurdiska organisationerna PKK och PYD och talade om ”falskheten hos våra så kallade allierade”, uppger turkiska medier.

Minst sex personer har dött och 81 skadats i explosionen som inträffade på söndagseftermiddagen längs huvudgatan Istiklal i Istanbul.

Under natten mot måndagen sa inrikesministern inför tv-kamerorna att en misstänkt gärningsperson är gripen.

– Personen som lämnade bomben har frihetsberövats av polisen i Istanbul, sa Süleyman Soylu enligt TRT Haber.

Han uppgav också att ytterligare 21 personer har gripits i utredningen, skriver flera turkiska medier.

Pekade ut PKK och PYD

Enligt TRT Haber pekade ministern specifikt ut de kurdiska organisationerna PKK och PYD och sa att de finns ”inom ramen för våra fynd”.

Tidningen Sabah och Halk TV skriver dessutom att han sa att ”ordern kom från Kobane” (den kurdkontrollerade staden i norra Syrien, reds anm).

Inför statsminister Ulf Kristerssons möte med Turkiets president Erdogan förra veckan uppgav utrikesminister Tobias Billström (M) att Sveriges regering nu tar avstånd från den kurdiska milisgrupen YPG och dess politiska gren PYD.

– Det finns en för nära koppling mellan de här organisationerna och PKK som är en terrorlistad organisation av EU för att det ska vara bra för relationen mellan oss och Turkiet. Det överordnade värdet är Sveriges medlemskap i Nato och vikten av att vi når framgångar i de förhandlingar som pågår, sa Billström i Ekots lördagsintervju.

PLUS: Svenska Linda, 49: ”Var panik överallt”

Inrikesminister Süleyman Soylu nämnde inte Sverige och de pågående Nato-förhandlingarna under nattens presskonferens. Enligt både TRT Haber och den officiella turkiska nyhetsbyrån Anadolu gjorde han ett mera allmänt uttalande riktat mot omvärlden.

– Terrorns ansikte är bittert, men vi fortsätter den här kampen till slutet oavsett vad det kostar. Uppenbar är falskheten hos våra så kallade allierade, som antingen gömmer alla terrorister eller ger liv åt terrorister i de områden de ockuperar och skickar pengar till dem från sina parlament, sa han enligt TRT och Anadolu.

Kvinna på bänk utpekad

Tidigare under söndagskvällen uppgav Turkiets justitieminister Bekir Bozdağ att en kvinna låg bakom bombdådet.

Hon satte sig på en bänk, mitt på paradgatan, med en väska intill sig.

Bekir Bozdağ säger till A Haber att kvinnan syns på en övervakningskamera. Filmen visar att hon, efter omkring 45 minuter, reser sig upp från bänken och går iväg.

Hon lämnade kvar väskan som någon minut senare exploderade, uppgav ministern.

– Vi gör nu allt för att ta reda på allt om henne, sa han under kvällen.

Bilder på kvinna i skinnjacka sprids

Flera medier, bland annat den nationella tidningen Söscu, har publicerat bilder från övervakningskameror där en kvinna i svart skinnjacka och kamouflagebyxor springer från platsen och har en röd ros i handen.

Myndigheterna har ännu inte officiellt gått ut med bilder på kvinnan och flera stora medier har avstått från att publicera bilder från terrordådet eftersom ett ”sändningsförbud” infördes en timme efter attacken för att regeringen vill motverka ”falsk information”.

Det är ännu inte klarlagt exakt vad bomben bestod av, men det finns initiala uppgifter om att den kan ha innehållit spikar eller liknande.

– I samband med att brottsutredningen fortlöper kommer vi kunna ta ställning till vilka sprängmedel som använts, var den kommer ifrån och vad den består av, sa justitieminister Bekir Bozdağ enligt TRT Haber.

Två teorier om detonationen

Ett par timmar efter dådet sa president Recep Tayyip Erdogan att det ”luktar terror”. Det bekräftade vicepresidenten Fuat Oktay under kvällen.

– Vi anser att det är ett terrordåd som inträffade till följd av att en angripare, som vi anser vara en kvinna, detonerade bomben, säger han i ett uttalande, enligt Cumhuriyet.

Enligt justitieministern Bozdağ finns två teorier om hur bomben detonerat.

– Antingen hade väskan någon mekanism i sig som gjorde att den exploderade av sig själv eller så har någon detonerat den på håll. Alla möjligheter är för närvarande under granskning, säger han enligt TRT Haber.

ANNONS