Nya protester efter begravning av iransk pojke

TT-AFP

Uppdaterad 2022-11-18 | Publicerad 2022-11-16

Bilder föreställande den islamiska republikens grundare ayatolla Khomeini är vanligt förekommande i Iran. Här syns en sådan under en demonstration till stöd för regimen i september. Arkivbild.

De regimkritiska demonstrationerna i Iran tog ny fart i samband med en begravning för en nioårig pojke i landets sydvästra delar.

Pojkens mamma säger att säkerhetsstyrkor sköt ihjäl honom i onsdags.

Den av regimen sanktionerade beskrivningen av pojkens död är att han dödades i en terroristattack. En ren lögn, enligt hans mamma, som påstår att civilklädda poliser sprejade kulor mot bilen som pojken färdades i.

Enligt människorättsorganisationer har den iranska regimens dödliga repression berövat hundratals människor livet.

Att nya demonstrationer bryter ut i samband med begravningar har blivit en återkommande företeelse i Iran.

Khomeinis hem i lågor

Tidigare under fredagen spreds bilder, som har verifierats av nyhetsbyrån AFP, på hur demonstranter satte eld på den islamiska republikens grundare ayatolla Khomeinis barndomshem.

På bilderna syns hur huset står i lågor samtidigt som skaror med jublande människor går förbi.

Khomeini uppges ha fötts i huset i Khomein – staden från vilken han fått sitt efternamn – vid sekelskiftet.

Minnet vid liv

Som religiös ledare var han djupt kritisk gentemot den USA-stödde shahen Mohammad Reza Pahlavi och tvingades i exil, men återvände till Iran från Paris 1979 för att leda den islamiska revolutionen.

Khomeini avled 1989, men den iranska regimen har sett till att hålla minnet av honom vid liv och bilder på honom är vanligt förekommande i landet.

Iran har skakats av protester – ”upplopp” enligt myndigheterna – sedan den 16 september då den 22-åriga Mahsa Zhina Amini dog i den hårdföra moralpolisens förvar dit hon förts för att ha brutit mot landets stränga klädkod för kvinnor.