Friad från gängskjutning får 430 000

Publicerad 2021-10-30

En 23-årings bil användes i gängskjutningen vid Circle K i Kungens kurva. Han anmälde den stulen kort efteråt.

Mannen misstänktes för inblandning i mordet men friades.

Nu får han 430 000 kronor i skadestånd.

Den 28-årige gängledaren skulle mördas – i stället sköts hans hustru i huvudet och hans vän till döds i januari.

I april dömdes Jonas El Gourari, 24, till 17 år och 10 månaders fängelse för skjutningen på Circle K-macken i Kungens kurva, trots att han själv inte höll i vapnet.

Bilen El Gourari körde tillhörde en 23-årig man.

Kort efter skottlossningen larmade mannen polisen om att han blivit rånad på bilen.

Får 430 000 kronor i skadestånd

23-åringen satt häktad i lite mer än ett år, misstänkt för mordet. Han åtalades senare för medhjälp till försök till mord, skyddande av brottsling och falskt larm.

Han dömdes bara för falskt larm – och nu beslutar Justitiekanslern att han mannen ska få 430 000 kronor i skadestånd för den tid han varit frihetsberövad.

Det är utrett att mannens bil användes vid skjutningen och att han kort efter skotten gjorde en falsk anmälan, men det han gjort har inte varit tillräckligt allvarligt för att sitta häktad, menar JK.

Morddömd för att ha kört bil

Jonas El Gourari dömdes för mord, fast han själv inte höll i något av de två vapnen som användes. Skyttarna identifierades aldrig.

– Vi har funnit att just han i egenskap av förare har kört bilen och att det har varit av avgörande betydelse för skjutningen. Han har även vetat vad som skulle ske, sade en av de två domarna som dömde i målet, Kian Amraée till Aftonbladet.