Experten om vulkanutbrottet på Island: ”Kan aldrig vara 100 procent säker”

Publicerad 2023-11-16

En förstörd stad, en hamn täckt av lava, ett kraftverk som inte kan leverera ström och landets allra största turistmål helt förstört.

Det är det värsta tänkbara scenariot för Island som nu hotas av ännu ett vulkanutbrott. Det säger vulkanologen Valentin Troll.

– Vi får vänta och se, säger han.

I flera veckor har den seismiska aktiviteten på Reykjaneshalvön, som ligger på den sydvästra delen av Island, ökat kraftigt. Där ligger den aktiva vulkanen Fagradalsfjall som enligt experter är nära att få ett utbrott.

– Det är svårt att säga hur stor sannolikheten är för ett utbrott, men det är en signifikant risk att det sker inom de närmsta dagarna fram till om två veckor, säger Valentin Troll, vulkanolog och professor vid Uppsala universitet.

De senaste två åren har vulkanen haft tre mindre utbrott efter omkring 900 år av stillhet, berättar han.

– Det här blir i så fall det fjärde och vi tror att det kommer att bli liknande som de tidigare.

Blå lagunen hotat vid ett vulkanutbrott.

Staden i fara

2010 hade den isländska vulkanen Eyjafjallajökull ett stort utbrott som lamslog flygtrafiken i hela Europa på grund av det enorma askmolnet som fyllde luften. Ett liknande utfall kommer det här utbrottet troligtvis inte få, säger Valentin Troll. Det här är en annan typ av vulkan.

– Det kommer troligtvis inte bli lika stort och flygtrafiken kommer inte bli påverkad på samma vis. Men man kan aldrig vara 100 procent säker.

Även om utbrottet inte blir lika stort kan det dock få stora konsekvenser.

– Vi vet ju inte exakt var magman kommer att komma upp.

Staden Grindavík, som sedan några dagar tillbaka är evakuerad, kan bli förstörd, kanske inte helt utplånad men få enorma skador på både hus och vägar. Även hamnen kan förstöras och det kan orsaka stora ekonomiska konsekvenser för fiskarna i området, säger han.

Rök kommer ur marken i staden Grindavik på Island.

Värsta scenariot

– Ett annat stort problem är om utbrottet är lite längre norrut, då kan kraftverket Svartsengi påverkas. Och det ger ström till Islands största flygplats Keflavík.

– Och blå lagunen kan fyllas med lava och därmed bli helt förstörd. Och det är en av de största turistattraktionerna på Island.

Det värsta tänkbara scenariot är om alla de fyra platserna påverkas av utbrottet, säger Valentin Troll.

– Alla kan påverkas, men det är inte så troligt att alla fyra blir påverkade på samma gång.

Det beror på hur mycket lava det kommer, hur snabbt det kommer och sedan hur snabbt det rinner, säger han.

– Vi får vänta och se.

Följ ämnen i artikeln