Busch kan få EU:s priser på el och gas i knät

Lars Larsson/TT

Publicerad 2022-10-25

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) får fortsätta diskutera sätt att dämpa gas- och elpriser på ett nytt möte den 24 november. EU-ministrarna behöver mer tid än vad som gavs på dagens energiministermöte i Luxemburg.

EU:s energiministrar går vidare med försöken att få till pristak och andra åtgärder som kan hålla gaspriser och därmed också elpriser i schack.

Det kan bli Sverige och den nya energiministern som får förhandla klart.

När EU:s energiministrar möttes i Luxemburg, EU-premiär för Ebba Busch i sin nya roll, slutade det med att gas- och elprisfrågan ska diskuteras på nytt på ett extra möte i Bryssel den 24 november.

En dryg månad senare, den 1 januari, tar Sverige över som ordförande i EU:s ministerråd och Busch ska då leda eventuella återstående förhandlingar. Det kan mycket väl sluta så, det är osäkert om det går att få till en lösning i november.

– Det finns en framåtanda bland medlemsländerna, men det är flera åtgärder som behöver komma på plats, säger Busch till journalister efter mötet.

Förslag kommer

EU-kommissionären med ansvar för energi, Kadri Simson, lovar konkreta lagförslag inför novembermötet. Ett ska handla om en mekanism, av en del kallad tak, för priset på naturgas. En annan ska göra så att priset hålls inom ett bestämt spann, utan de mycket stora variationer på kort tid som setts tidigare i år.

– Det fanns en bred uppslutning för behovet av att upphandla gas (gemensamt), att det ska finnas en mekanism för att hantera prisfluktuationer och att kunna ingripa i de lägena, säger Busch.

På bordet fanns förslag som EU-kommissionen lade fram för mindre än en vecka sedan. De diskuterades sedan av EU:s stats- och regeringschefer på EU-toppmötet i Bryssel före helgen. De gav riktlinjer för vad de vill att energiministrarna ska ägna kraft åt framöver.

Prisbroms

Ett förslag handlar om möjligheten för länder att göra gemensamma inköp av gas, inklusive ett krav på att alla gör det för att fylla minst 15 procent av sina gaslager.

Det andra är att fram till i vår utveckla det nya prissättningsindexet för gasen och dessförinnan även, i ett nödläge, kunna ta till den tillfälliga formen av pristak. Det ska göra priserna mer förutsägbara.

Det tredje berör leveranssäkerheten och gör det tvingande för EU-länderna att hjälpa varandra.

– Vår grundläggande inställning är att vi är öppna för allt som kan ha en prissänkande effekt. Men en sak som jag passade på att föra fram är att det behövs ytterligare analys av priseffekterna av förslagen, säger Busch.

Vågar inte

Den förra regeringen bedömde att en frikoppling av elpriset från gaspriserna skulle kunna leda till en halvering av elpriserna i Sverige. Gas används mycket, särskilt i Tyskland, för att producera el och de tidigare skenande elpriserna har smittat elpriserna i Sverige.

– Jag tycker att man ska ha något begränsade förväntningar på att det kommer att ha stor effekt, säger Busch om effekterna av en frikoppling av elpriset från gaspriserna.

Hon har för dagen heller inga nya besked att ge om det högkostnadsskydd som de nya regeringspartierna och Sverigedemokraterna lovade skulle vara på plats den 1 november. Hon kan inte heller säga något om när en första kompensation kan nå hushåll och företag.

Följ ämnen i artikeln