Små elevgrupper tillåts åter på gymnasiet

Anna Lena Wallström/TT

Publicerad 2020-04-13

Efter påsklovet kan små grupper av gymnasieelever kallas till skollokalerna. Men bara om det verkligen krävs.

– Det är fortfarande distansundervisning som gäller, fast med möjligheter till undantag, säger Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson.

I nära fyra veckor har landets gymnasieelever fått plugga hemma. Enligt Skolverkets första lägesrapporter kom distansundervisningen i gång på ett bra sätt, men det stod också klart från början att den inte räcker till för alla situationer.

Därför har regelverket justerats och Skolverket har som en följd uppdaterat sina råd till skolorna. I korthet handlar det om att enskilda elever eller små grupper av elever kan kallas in för att få särskilt stöd, undervisas i praktiska moment eller genomföra ett prov.

Alla kan beröras

Enligt Skolverket berörs främst elever som är i slutet av sin utbildning, men det kan bli aktuellt att kalla in elever även i lägre årskurser om det bedöms som nödvändigt. Likaså kan elever på teoretiskt inriktade program bli ombedda att komma till skolan, enligt Peter Fredriksson.

– Det är sannolikt mer aktuellt för elever på yrkesprogram. Men även på teoretiskt inriktade program kan det bedömas som nödvändigt att genomföra exempelvis en laboration på plats i skolan, säger han.

I vilken grad lärarna är beredda att växelvis återgå till undervisning eller provtillfällen med elever i skollokalerna är okänt.

– En utgångspunkt ska nog vara att lärare är hårt ansträngda av distansundervisning och att ska det göras undantag ska det vara för att det är absolut nödvändigt, säger Peter Fredriksson.

Praktik i sommar?

TT: Kan det finnas elever som behöver återkomma till skollokalerna på heltid?

– Det har jag väldigt svårt att se. Även om det finns elever som behöver mycket stöd och tät kontakt med skolan måste man ha förståelse för att det inte kan bli i samma utsträckning som i vanliga fall.

Ett okänt antal yrkeselever kan inte göra sin praktik (APL), därför att arbetsplatsen inte längre kan ta emot dem.

– Eleverna kan på distans få utbildning som i någon mening ersätter APL. De kan också komma till skolan och visa att de har vissa kunskaper och färdigheter. Men det planeras också på en del håll för att helt enkelt senarelägga delar av praktiken till sommaren, säger Peter Frediksson.

Följ ämnen i artikeln