”Perfekt bevarad” nazitidskapsel hittad i Polen

Publicerad 2016-09-22

En över 80 år gammal och ”perfekt bevarad” tidskapsel från nazisterna har hittats i Zlocieniec, Polen.

I kapseln, som hittades under en före detta nazistskola, fanns porträtt, mynt och böcker.

Ett mörkt kapitel i historien har återigen öppnats i förra veckan i Polen när arkeologer upptäckte en tidskapsel från de tyska nazisterna, rapporterar AP.

Det var 1934 som kopparkapseln grävdes ned under konstruktionen av NS-Ordensburg Krössinsee i den polska staden Zlocieniec, som då tillhörde Tyskland och hette Falkenburg. NS-Ordensburg Krössinsee var en av Nationalsocialtistiska tyska arbetarpartoets (NSDAP) ordensborgar som användes för ideologisk skolning av NSDAP:s kadrar.

Innehöll foton på Hitler

Arkeologerna i Zlocieniec valde att gräva fram kopparcylindern efter att det framkommit information om att den kunde innehålla en dokumentärfilm som visar stadens 600-årsjubileum 1933.

Den 13 september öppnades behållaren men till allas förvåning innehöll den ingen film – utan innehållet var ett pergamentdokument från centrets uppbyggnad, ett brev, mynt, foton på Adolf Hitler och två kopior av hans bok ”Mein Kampf”.

Var ”perfekt bevarad”

Till skillnad från de flesta tidskapslar, vars innehåll ofta är skadat eller förstört av vatten, är innehållet i den här kapseln ”perfekt bevarat” och såg ut som att ”det lika gärna kunnat grävts ned i går”.

Nu ska innehållet överföras till nationalmuseet i Szczecin för katalogisering, översättning, bevarande och visning, skriver AP.

Följ ämnen i artikeln