”Folk dör på grund av missarna”

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-09

Läkaren som tar emot en patient kanske bara har tjänstgjort i sex månader. I det pressade vård-Sverige blir de erfarna läkarna allt färre, enligt överläkare Stefan Branth på Akademiska sjukhuset.

– Det är väldigt tufft, säger han.

Överläkare Stefan Branth.

Förra måndagen åtalades en läkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus för dråp. Nu har ännu en läkare på sjukhuset polisanmälts, anklagad för att ha orsakat en liten pojkes död. I går, måndag, blev det känt att en nio-årig flicka avlidit efter att skickats hem från tandvården i Östergötland.

Vården har blivit sämre

Överläkare Stefan Branth på Akademiska sjukhuset i Uppsala tycker att vården fungerar allt sämre.

– Folk dör på grund av missarna på sjukhusen, säger han.

Han tror att försämringen beror på kompetens- och resursbrist.

– Läkare och sjuksköterskor är i dag oerhört pressade. Vi springer omkring som tättingar och har dränerats på kompetens, säger han.

Pressen för stor – läkare lämnar

Läkare som träffar och undersöker patienter backas alltid upp av en så kallad bakjour – en senior överläkare med gedigen erfarenhet som ger råd när det råder osäkerhet. Men vissa läkare använder sig sällan av bakjouren. Och de erfarna läkarna - som ska backa upp de nya i tjänst - blir allt färre ute på sjukhusen, uppger Stefan Branth.

– De orkar inte. Många av de äldre mer erfarna läkarna lämnar arbetsplatsen på grund av press, berättar Stefan Branth.

Dödsfallen – nog ingen tillfällighet

De uppmärksammade fallen, där barn dött av ignorans eller felbehandling, är nog ingen tillfällighet, enligt Stefan Branth.

– Pressen på sjukvården är jättestor. Vi saknar både resurser och kompetens. Som förälder måste man våga ifrågasätta läkarnas bedömningar om man är osäker. Jag har tyvärr fått anmäla många fall av felbehandlingar av unga tidigare friska personer.

Sjukhusen ligger i dag under enorm press.

– Man drar ned på resurser samtidigt som vi får fler äldre. Platserna räcker inte till. En del läkare jobbar ibland efter mottot: Hur ska jag få hem den här patienten i stället för: Hur ska jag hjälpa henne eller honom.