Fyra sjukhus är sämst i klassen: ”Fruktansvärt”

Publicerad 2023-01-21

Ivo riktar knivskarp kritik mot akutvården i Sverige, och värst är läget på fyra sjukhus.

Här skickas patienter med blodförgiftning hem, och människor dör i väntan på vård, menar Ivo.

– Jag är inte förvånad, kritiken bekräftar bara vad jag och mina kollegor har larmat om, säger akutsjuksköterskan Annika Hemström.

Patienter som sitter i sin egen avföring, som får vänta i flera dygn på vård och som skickas hem med livsfarlig blodförgiftning. Bilden av den svenska akutvården som målas upp i den rapport som Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) släppte på torsdagen är inte munter.

Sammanlagt har 27 sjukhus granskats. Samtliga 27 underkänns, men i fyra fall är situationen så allvarlig att Ivo vid vite har förelagt regionerna att vidta åtgärder.

Dog – i väntan på vård

Ett av de fyra sjukhusen är Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Här har Ivos beslut om vite hävts av Kammarrätten på grund av att Ivo krävde ett visst antal vårdplatser, vilket de inte ansågs ha rätt att göra. Kammarrätten menade dock att Ivo har rätt att kräva åtgärder.

På Akademiska sjukhusets akutmottagning har patienter nämligen behövt vänta så länge på läkemedel att de riskerat att bli sämre. Flera har utvecklat blodförgiftning och en person ska ha dött i väntan på vård, skriver Ivo i sin rapport.

Annika Hemström, specialistsjuksköterska inom akutsjukvård på akutmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Även fackligt engagerad och styrelseledamot i Vårdförbundet avdelning Uppsala.

Annika Hemström, specialistsjuksköterska på akuten på Akademiska sjukhuset, är inte förvånad utan känner tvärtom igen sig i Ivos bild.

För personalen på golvet är situationen ohållbar.

– Vi har alltid en prioriteringslista. Det gör att patienter får vänta länge på att få något att äta eller dricka. Jag kanske måste prioritera att ge antibiotika till någon som har sepsis (blodförgiftning) samtidigt som någon har kissat på sig och behöver hjälp att byta sin blöja.

Detta resulterar i att Annika Hemström, efter en hel dags hårt arbete, går hem och känner att hon ändå inte gjort tillräckligt.

”Finns alltid avvikelser”

Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala, säger att han instämmer med Ivos bild av att det finns utmaningar på sjukhuset.

– Men det är olyckligt att de tar upp enskilda händelser, för om man blåser upp det så stort så tittar man inte på de systematiska felen, säger han.

Men är det inte brister i systemet som gör att sådana enskilda fall som Ivo tar upp kan ske?

– Tvärtom, i alla sjukvårdssystem finns det avvikelser.

Mikael Köhler hävdar att personen som Ivo menar dog i väntan på vård inte alls dog på grund av väntetiden, utan av andra orsaker. Det fanns ingen direkt koppling till läget på akutmottagningen.

– De använder våra avvikelserapporter på fel sätt.

Samtidigt uppskattar han att Ivo gjort en samlad rapport, eftersom problemen liknar varandra på flera håll i landet.

Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala.

Det handlar om brist på vårdplatser och på personal. Men också om att vården måste ställa om snabbare, för att möta en åldrande befolkning med ett nytt vårdbehov.

Mikael Köhler tror att de problem som man i dag ser på akutmottagningen på Akademiska sjukhuset, framför allt för äldre, kommer att vara lösta inom ett till två år. Men då kommer det att finnas nya problem.

– Jag har jobbat på akutmottagning i många år. När vi har löst ett problem så kommer det finnas ett annat problem.

Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Korridorvård

Ett annat av de fyra sjukhus som får skarpast kritik av Ivo är Sundsvalls sjukhus. Där handlar det framför allt om bristen på vårdplatser, vilket lett till att patienter vårdas på fel avdelningar.

Ibland är det sådan brist på plats att de vårdas i korridorerna.

– Det är jättesvårt med vårdplatsläget på sjukhuset, vilket leder till korridorvård, säger Kenneth Byström, ordförande på vårdförbundet avdelning Västernorrland.

Han beskriver ett läge där framför allt de äldre blir lidande, eftersom de sällan har någon naturlig hemvist på sjukhuset.

I ett fall som anmälts till Ivo dog en patient på grund av att hen vårdades på en plats där personalen inte kunde komma åt defibrillatorn i tid.

– Men det händer hela tiden saker som är oroande och som skulle kunna leda till liknande händelser, säger Kenneth Byström.

Caroline Herlin, Områdesdirektör Länssjukvård Somatik i Region Västernorrland.

”Det är fruktansvärt”

Region Västernorrland håller med Ivo om kritiken gällande att sjukhuset har för få vårdplatser. Det säger Caroline Herlin som är områdesdirektör för länssjukvårdsområde somatik.

Hon vill inte kommentera fallet där en patient dog, eftersom hon inte hade börjat sitt jobb vid den tiden. Men att patienter riskerar att fara illa på grund av sjukhusets vårdplatsbrist tar hon på allvar.

– Det är fruktansvärt, och det måste vi verkligen motverka på alla sätt, säger hon.

Också här handlar det om brist på personal.

– Vi måste bli mer attraktiva som arbetsplats och lyssna mer på personalen om hur man skapar en arbetsplats som man vill vara kvar på.

Men enligt Caroline Herlin har sjukhuset till viss del redan ökat sina vårdplatser, och hon tror att i vår kommer man att vara uppe i det antal som Ivo bedömer som nödvändigt.

Patienter fick själva avgöra hur sjuka de var

Också Sunderby sjukhus och på Centrallasarettet i Växjö får extra skarp kritik av Ivo.

På Sunderby sjukhus ska en personer med bröstsmärtor ha blivit kvar på akutmottagningen i 23 timmar, innan det fanns en vårdplats. Ivo menar att patienternas säkerhet äventyras och att situationen har lett till allvarliga vårdskador.

På Centrallasarettet i Växjö togs patienter emot i ett rum där det inte fanns någon personal. Patienterna skulle i stället själva avgöra hur sjuka de var och baserat på det väja en röd eller blå nummerlapp. Enligt uppgifter till Ivo hanterades patienter med röd nummerlapp med förtur, skriver myndigheten i sin rapport.