WHO: Zika orsakar mikrocefali

Publicerad 2016-04-01

Tre månader gamla Lara, ett av hundratals barn som fötts med mikrocefali, undersöks av neurologer  på ett sjukhus i Campina Grande, Brasilien, i februari.

Världshälsoorganisationen WHO säger nu att det finns en stark forskningskonsensus om ett orsakssamband mellan zikaviruset och den ovanliga sjukdomen mikrocefali, när barn föds med onaturligt små huvuden.

Bland annat har forskare nyligen sett att viruset finns i hjärnceller hos dödfödda och aborterade foster. De har också sett tecken på att fostrets hjärna vuxit normalt under graviditeten, men att utvecklingen avstannat och hjärnan till och med krympt.

WHO ser också ett samband mellan viruset och sjukdomen Guillain-Barrés syndrom. Det är en ovanlig neurologisk sjukdom som leder till uppåtstigande förlamningar i armar och ben.

Uttalandena är de starkaste hittills från WHO om zikaviruset, som sprids via myggor. Men i sex länder där inte myggorna förekommer har viruset ändå smittat lokalt.

I de fallen, i Argentina, Chile, Frankrike, Italien, Nya Zeeland och USA, tros smittan ha skett sexuellt.

Ett land som har sett en explosionsartad ökning av mikrocefali sedan zikavirusutbrottet i oktober i fjol är Braslien. Normalt inträffar mellan 150 till 200 fall av mikrocefali i landet varje år, men under 2015 har 1248 misstänkta fall rapporterats.

Hittills har Brasilien bekräftat 907 fall av mikrocefali som kopplats till det myggburna viruset. Fortfarande utreds närmare 4 300 fall av mikrocefali, uppgav landets hälsodepartement för en dryg vecka sedan.

Aftonbladet-TT-Reuters