Sessan med vind i seglen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-05

Victoria om racet: Det var spännande

EN SMULA AKTERSEGLAD? Som gäst ombord på segelbåten fick kronprinsessan inte hjälpa till med något. Det var bara för henne att luta sig tillbaka i aktern och njuta av den drygt timmeslånga seglatsen.

RIO DE JANEIRO. Här tävlar Victoria med en av världens snabbaste enskrovsbåtar.

I ett av de allra tuffaste racen.

– Det var spännande, säger hon.

Victoria var spänd av förväntan när hon klev ombord på den 21,5 meter långa segelbåten vid lunchtid i går. Hon skulle vara med i en av de mest krävande delarna av Volvo Ocean Race, ett så kallat ”in port race”.

Kronprinsessan hoppade upp och ner, klappade, gnuggade händerna och

retades med de andra båtarnas besättningar. Några minuter senare lämnade hon kajen i Rio de Janeiro och seglade ut mot Guanabarabukten.

Men vindarna var för svaga. I tre timmar tvingades de sju konkurrerande båtarna vänta innan vindarna var tillräckligt starka och tävlingen kunde börja. Det blev allt annat än en söndagssegling.

”Kämpade som djur”

– Besättningen kämpade på som djur, säger Victoria.

Allt måste klaffa när de kraftfulla båtarna seglar i höga farter nära varandra. Den cirka en timme långa seglingen är extremt krävande för besättningen.

– Det värsta var att jag

inte fick göra något, säger kronprinsessan.

Fick inte hjälpa till

Eftersom Victoria var med som gäst på båten var hon förbjuden att hjälpa till. Hon höll sig mest i aktern medan besättningen styrde Ericsson-båten till en fjärdeplats. Vinnare blev spanska Telefonica Blue.

– Det var spännande, säger Victoria.

Efter tävlingen kunde kronprinsessan andas ut. Hennes officiella program i Brasilien är slut. Nu väntar en veckas kärlekssemester med Daniel.