Aftonbladet prisas för ”Fotboll efter döden”

Uppdaterad 2012-06-14 | Publicerad 2012-06-13

Aftonbladets Erik Niva och Magnus Wennman vinner pris i klassen Best Storytelling i årets upplaga av Schibsted Journalism Awards, för sin reportageserie "Fotboll efter döden".

– Det känns väldigt hedrande och glädjande, säger Niva från en fotbollsarena i Ukraina.

"Med en tydligt personlig stil målar Erik Niva upp en levande och gripande bild av krigets, terrorns och katastrofens efterdyningar."

Så lyder juryns motivering till att Aftonbladets fotbollskrönikör Erik Niva och fotograf Magnus Wennman får pris för sin artikelserie "Fotboll efter döden".

Niva kallas också för "journalistikens Messi".

– Det känns väldigt hedrande och glädjande, samtidigt som det är lite surrealistiskt att nås av beskedet när man står utanför en ukrainsk fotbollsarena, säger Erik Niva som för tillfället befinner sig i Charkiv, där han bevakar fotbolls-EM för Sportbladets räkning.

"Fotboll som enande kraft"

Under arbetet med "Fotboll efter döden" reste Erik Niva till katastrofdrabbade länder runt om i världen och pratade med människor om fotboll som enande kraft. Magnus Wennman och Sara Ringström var fotografer, Aftonbladets AD Martin Hedström redigerade tidningssidorna och Maria Å Lindvall låg bakom reportagesajten.

– Det var en resa som tog oss från väst till öst, från norr till söder. Jag ville spegla den enorma betydelse som fotbollen har för individer och samhällen i väldigt olika delar av världen.

Det här är en typ av sportjournalistik som vi inte är så bortskämda med. Vad hade du för tankar inför projektet?

– Jag tycker att den svenska sportjournalistiken har blivit mycket bredare och mer mångfasetterad de senaste tio åren. Jag ser det som ett faktum att fotbollen är det största, mest globala och mest betydelsefulla kulturfenomen som finns, och många sportintresserade har även ett intresse för fotbollen som samhällsfenomen. Det är det som har gjort det möjligt att göra de här reportagen.

Har du några nya artikelserier på gång?

– Jag är ju mitt uppe i fotbolls-EM nu, sedan ska jag hem och ha semester. Mer än så vill jag inte flagga för nu.

Fler får beröm

Firandet får vänta, enligt Niva.

– Nu är det inte fråga om att tumla runt nere på byn i Charkiv med åtta glas ukrainsk champagne, utan jag fokuserar på matchen mellan Tyskland och Holland som börjar om en halvtimme. Den kommer att uppta all min uppmärksamhet den närmaste tiden.