Aftonbladets journalister prisas av Röda korset

Publicerad 2017-05-12

 Aftonbladets Erik Wiman och Magnus Wennman med Röda korsets vice ordförande Hala Mohammed

Förra året gjorde Aftonbladets Erik Wiman och Magnus Wennman flera uppmärksammade reportage från krigets Mosul och svältens Malawi.

Nu har deras insatser prisats av organisationen Röda korset.

– Det är en lyx att få vara kollega med Erik. Han är inte bara Sveriges bästa penna utan även en väldigt bra vän, säger Magnus Wennman.

Röda korsets journalistpris går till en journalist eller ett team av journalister som lyckats öka förståelsen för de humanitära konsekvenserna av pågående krig och katastrofer.

I år går priset till Aftonbladets reporter Erik Wiman och fotograf Magnus Wennman.

– Det är jätteärofyllt, naturligtvis. Både jag och Erik har ägnat oss åt detta i fem-sex år. Det är hedrande och stort, säger Magnus Wennman.

Tillsammans med Erik Wiman gjorde han förra året flera resor till Mosul i norra Irak, en stad som under sommaren 2014 togs över av terrorgruppen IS. Sedan dess har en stor del av befolkningen drivits på flykt och förra året inleddes en offensiv för att återta staden.

Bland annat rapporterade de från en begravning för fem kurdiska peshmergasoldater.

– Vi följde en familj och en pojke som förlorade sin pappa, som var peshmergasoldat, den dagen. Vi var inte förberedda på vad som skulle hända och på de känslor som även vi skulle känna den dagen. Det var väldigt starkt.

”Sporrar oss”

– Det här priset sporrar oss att fortsätta jobba. Det är hedrande för jag vet vilka andra som var nominerade, säger Erik Wiman.

Duon gjorde också en reportageserie från Malawi, ett land som drabbats hårt av svält och torka.

Aftonbladets utrikeschef Martin Schori säger att han är stolt över att vara kollega med Erik Wiman och Magnus Wennman.

– Genom att lyfta fram människor och deras historier bidrar Erik och Magnus till att göra vår värld mer begriplig, vilket är en av våra främsta uppgifter. Trots att de ofta befinner sig på utsatta platser lyckas de samtidigt göra det med ett hantverk i absoluta världsklass.

Aftonbladets reporter Erik Wiman och fotograf Magnus Wennman på plats utanför Mosul i oktober 2016.

LÄS NÅGRA AV DERAS REPORTAGE HÄR:

300 i deras by har dött i kriget mot
IS