Vill att KD-ledaren sitter i riksdagen

Uppdaterad 2015-02-10 | Publicerad 2015-02-09

Förslag på ny KD-ledare har börjat komma in från partiets lokalavdelningar.

Kronoberg har bland annat nominerat Lars Adaktusson, Ebba Busch Thor och Acko Ankarberg.

Men Gotland vill inte se någon av kandidaterna som ny ordförande i partiet.

Den 29 januari meddelade Göran Hägglund att han inom kort ska avgå som Kristdemokraternas partiledare efter elva år på posten. Kort därefter inledde partiets valberedning, under ledning av Chatrine Pålsson Ahlgren, sitt arbete med att få fram hans efterträdare.

Dessutom började omgående spekulationerna i partiet om vilka namn som kan vara aktuella att väljas när KD håller extra riksmöte den 25 april.

Två av dem har redan nominerats av två av partiets lokalavdelningar. Det handlar om oppositionsråder Ebba Busch Thor från Uppsala och EU-parlamentariken Lars Adaktusson.

"Jag kandiderar inte"

Den sistnämnda har dock redan meddelat att han inte är aktuell för uppdraget:

"Bedömer partiets medlemmar att jag bör finnas med i den partistyrelse och det presidium som nu ska väljas står jag till förfogande. Däremot kommer jag inte att kandidera till posten som partiordförande", skriver han.

Distrikt och lokalavdelningar har fram till den 25 februari på sig att skicka in nomineringar till valberedningen. Men redan i dag meddelade KD-distriktet i Kronoberg län att man nominerar hela sex namn till posten som ny KD-ledare. Det handlar förutom Adaktusson och Busch Thor om partisekreteraren Acko Ankarberg, gruppledaren i riksdagen Emma Henriksson samt riksdagsledamöterna Caroline Szyber och Andreas Carlsson.

Måste sitta i riksdagen

Gotlandsdistriktet satt i sammanträde under måndagskvällen - men några nomineringar blev inte klara.

Däremot enades distriktet om att den framtida partiledaren ska vara någon av de 16 som i dag sitter i riksdagen.

– Men vi har inte kommit fram till vilka av dem vi vill nominera, säger distriktsordförande Ola Björkqvist.

Varken Lars Adaktusson, Ebba Busch Thor eller Acko Ankarberg är i dag riksdagsledamöter.

Två kandidater hetast enligt källor

Efter att Adaktusson meddelat att han inte är aktuell är det enligt vad Aftonbladet erfar två namn som är hetast. Det handlar om Acko Ankarberg och Ebba Busch Thor. Jakob Forssmed, partiets ekonomisk-politiska talesperson ses samtidigt som en outsider.

Ingen av dem vill ge besked om huruvida de är villiga att kandidera.

Andra namn som har nämnts är David Lega, oppositionsråd i Göteborg, ex-ministern Stefan Attefall och riksdagsledamöterna Caroline Szyber och Andreas Carlsson.