Ashkan Ekman Ekhtiari sköt ihjäl sin fru när hon sov – får livstid

Var lokalpolitiker för Socialdemokraterna i Kiruna

Uppdaterad 2022-07-28 | Publicerad 2020-07-20

S-lokalpolitikern Ashkan Ekman Ekhtiari, 43, döms för mord och dataintrång.

Med ett gevär sköt han ihjäl sin fru när hon låg i sängen.

Straffet blev livstids fängelse och utvisning.

Ashkan Ekman Ekhtiari, 43.

Ashkan Ekman Ekhtiari, 43, har dömts till livstids fängelse och utvisning för mord på sin hustru i Sollefteå i Ångermanlands tingsrätt.

Han har enligt domen skjutit sin fru i huvudet med ett jaktgevär när hon sov i sin säng. Händelsen skedde i januari i år.

Eftersom dådet riktats mot en nära anhörig i hennes hem medan hon sov betraktas gärningen som “särskilt hänsynslös”. Ashkan Ekman Ekhtiari själv menar att han inte skjutit kvinnan med flit. Han tog sig själv till polisstation och berättade om dödsskjutningen – men menade att det var en olyckshändelse.

Folkvald kommunpolitiker

Ashkan Ekman Ekhtiari har sedan 2014 varit en socialdemokratisk lokalpolitiker i Kiruna. Han arbetade även som dataingenjör.

– Det är en tragedi och jag tänker först och främst på barnen och frun, säger Mats Niemi, ordförande för Socialdemokraterna i Kiruna, till Expressen.

Ashkan Ekman Ekhtiari låg i en skilsmässa med sin fru.

Innan mordet sökte S-politikern på internet om bland annat ”mord i nära relationer. Han googlade även på flygbiljetter och skrev ”mord utomlands straff”. 43-åringen läste även om ”straff för grov mordbrand”.

Mördaren döms även för dataintrång sedan han tagit sig in sin frus mobiltelefon.

Han ska betala 65 000 kronor var till två av kvinnans anhöriga.

Följ ämnen i artikeln