Tegnell om coronaturisterna: Samma regler gäller för dem

Uppdaterad 2020-04-21 | Publicerad 2020-04-20

Ryktet om Sverige som en coronakrisens fristad påstås sprida sig i Europa.

Men statsepidemiolog Anders Tegnell oroas inte av riskerna för ett ökat inflöde av turister.

– Vi är helt för att man har öppna gränser, säger han till Aftonbladet.

Aftonbladet rapporterade i helgen om europeiska lyxturister som reser till Sverige för att fixa håret, gå på restaurang och festa.

– Det är kvinnor från Europa som reser hit för att deras egna länder stängt ner. De kommer hit för att fixa hår och naglar, äter på restaurang och festar sedan på kvällen, berättade en av flera frisörer som Aftonbladet intervjuat.

Bakgrunden är att politiker i en lång rad europeiska stater försökt tackla coronavirusets spridning genom totala nerstängningar av sina länder.

Anders Tegnell efter måndagens presskonferens

”Samma regler”

I Sverige har man gått en annan väg där myndigheterna satsat på färre tvingande regler och i stället sätter hoppet till invånarnas sunda förnuft, vilket ska ge mer långvarig regelefterlevnad.

Statsepidemiolog Anders Tegnell oroas inte av att Sverige ska komma att bli en fristad framöver för europeiska resenärer som törstar efter skönhetsbehandlingar, shopping och fest.

– Samma gäller för dem som kommer hit som gäller för svenskar. Är man sjuk så ska man hålla sig inne och har så få kontakter som möjligt. Det regelverk som gäller för svenskar gäller även för andra personer som kommer hit, säger han till Aftonbladet.

Ser du behov av att förhindra att Sverige blir ett resmål i sommar för européer som är underkastade strängare regler?

– Vi är helt för att man har öppna gränser. Jag tror inte att gränskontroller kommer att påverka smittspridningen i något land på något avsevärt sätt, säger Anders Tegnell.

Han säger att Folkhälsomyndigheten följer antalet utländska mobiltelefoner i Sverige genom Telia men än så länge har man inte sett någon större uppgång.

”Oroande rapporter”

Totalt har 1 580 personer dött i Covid-19 i Sverige hittills, enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror. På en presskonferens på måndagseftermiddagen gick myndigheten ut med att man oroas över att människor på restauranger inte längre håller den distans på minst 1,5 meter som föreskrivs.

– Det har kommit lite oroande rapporter från olika regioner om att utelivet börjar bli lite trångt igen. Vi hoppas kommun och regioner kan hålla koll på restauranger så man fortsätter ha koll på det regelverk som finns, sa Anders Tegnell.

PODD Så ska Tyskland öppna samhället i coronakrisen

Tyskland är ett av de länderna som har låga siffror när det gäller antalet döda i covid-19. Nu har man efter några veckors lockdown börjat öppna upp samhället igen. Vad händer när man öppnar upp och finns det en oro för en andra våg? Det handlar det här avsnittet av Aftonbladet Daily om.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen