Många ute och festar i Stockholm

”Vi tillhör inte någon riskgrupp”

Publicerad 2020-04-19

Vi ska stanna hemma enligt råden från myndigheterna.

Men allt fler börjar tröttna.

Aftonbladet begav sig ut i lördagsnatten för att känna stockholmarna på pulsen.

Än så länge får vi hålla oss till de restriktioner och råd vi fått från Folkhälsomyndigheten – för att se till att inte smittan sprids. 

Men följer alla råden?

Nej, det verkar inte riktigt vara så.

Strikta regler

Under lördagskvällen och natten rörde sig flera runt Stureplan.

– Det är folk ute, absolut. Men vi är noga med att följa alla regler, säger en entrévärd på en av de många restaurangerna i kvarteret.

I handen håller han en räknare som han trycker på varje gång någon passerar in på krogen.

Inne på krogarna runt Stureplan är det strikta regler om bordsservering och social distansering

Vissa Aftonbladet talar med hävdar att de ”inte tillhör någon riskgrupp”. Det är därför helt okej att vara ute och äta och dricka gott, bara man håller avstånd, säger vännerna Fredrik och Christoffer.

– Det var mer skillnad för någon vecka sedan, då var det mer tomt överallt. Folk är mer ute nu och det börjar lättas upp. Känslan är att folk tror att det är över, sedan vet jag inte om så är fallet.

Utecompagniet, mitt på Stureplan.

”Lite nervösa”

30-åriga Natalie, som passerar utanför Dramaten, säger att hon är lite orolig.

– Ja, litegrann faktiskt, men jag försöker att inte tänka på det hela tiden. Jag försöker leva ett normalt liv, men ändå ha i åtanke att man ska vara försiktig, säger hon.

De flesta Aftonbladet pratar med säger att det är stor skillnad i Stockholm, jämfört med hur det brukar vara.

Och att folk inte alls har börjat gå ut mer.

– Det är bara att kolla på gatorna. Det är jättelugnt, säger Johanna som sitter utanför restaurang Riche på Birger Jarlsgatan med sin väninna.

Väninnorna är ändå lite nervösa.

– Det är klart att man känner lite oro.

Efter någon minut kommer de emellertid fram till att de ändå är ganska trygga. Framförallt på grund av den sociala distanseringen och reglerna inne på restaurangerna och att människor i allmänhet verkar tänka sig för.

– Kanske måste man bestämma sig för att inte umgås med alla man känner, utan bara några stycken?

Ingången till Sturegallerian, där bland annat O-baren och Sturehof ligger.

Fler i dag än för två veckor sedan

En del som Aftonbladet träffar vill inte vara med och prata framför kameran.

– Nej, jag ska vara helt ärlig och säga att jag skäms lite faktiskt, säger en kvinna och skrattar.

Enligt Svenska Dagbladet, som begärt ut uppgifter från Telia, åker tiotusentals fler stockholmare in till city i dag än för 14 dagar sedan. 

När Folkhälsomyndigheten först meddelade att det rådde samhällsspridning av corona i Stockholm och uppmanade folk att jobba hemifrån, fördubblades siffran över hemmajobbare – från 30 procent till 58 procent.

Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef på Region Stockholm, säger till SvD att hon fått signaler om liknande tendenser från sjukvården.

Anledningar skulle bland annat kunna vara att det varit fint vårväder, och beskedet från Folkhälsomyndigheten att kurvan i Stockholm börjar plana ut.

– Vi är nervösa för att stockholmarna tror att faran blåst över och börjar återvända till normalt liv. Det skulle i så fall få konsekvenser, säger hon till SvD.

PODD Därför slår coronaviruset så hårt mot vissa grupper

Coronaviruset sprider sig, mellan alla samhällsgrupper och alla åldrar. Men ändå ser det olika ut. På vilket sätt har corona slagit hårdare mot vissa människor och varför drabbas just vissa grupper? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen