Stormade Kapitolium – nu hyllar hon åtalet mot Trump: ”Manipulerade mig”

Publicerad 2023-08-02

Pam Hemphill, 70, dömdes efter att ha deltagit i stormningen av Kapitolium i januari 2021.

Nu stöttar hon åtalet mot Donald Trump som rör hans inblandning i händelserna.

– Ingen står över lagen, säger hon till Newsweek.

Under tisdagskvällen stod det klart att USA:s förre president Donald Trump åtalas på fyra punkter. Det gäller bland annat att han ska ha försökt att stoppa det legitima valresultatet genom medvetna lögner om valfusk. En annan åtalspunkt gäller ex-presidentens roll i stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021.

Enligt åtalet försökte Trump stoppa processen inne i kongressen där valresultatet godkändes den 6 januari. Trump uppmanade redan i december 2020 sina följare att ta sig till kongressbyggnaden.

”Stor protest i DC den 6 januari. Kom dit, det kommer gå vilt till,” skrev han då på Twitter. Den 6 januari höll han också ett tal där han åter uppmanade sina supportrar att ta sig till Kapitolium.

Fem personer dödades i den våldsamma stormningen av kongressbyggnaden och politiker inne i byggnaden tvingades söka skydd.

Pamela Hemphill på en bild från polisens utredning.

”Manipulerade mig”

En av de som deltog i stormningen och som även har dömts för det är 70-åriga Pam Hemphill från Idaho. Hon säger till Newsweek att även om det är en besvikelse att Trump åtalas ”står ingen över lagen”.

– Trump brukade berätta för oss om Hillary och Biden, så det måste gälla för honom också. Det republikanska partiet brukade vara ett parti för lag och ordning. Jag skulle vilja se att man återgår till den principen.

Hon säger att om Trump-anhängare som hon själv tvingats sitta i fängelse för att ha svarat på hans uppmaning om att dyka upp vid Kapitolium den 6 januari, bör även den förre presidenten få ett liknande straff.

– Trump manipulerade mig till att gå dit och kämpa för honom, säger hon.

Donald Trump talar inför sina anhängare den 6 januari 2021.

”Trump bröt mot lagen”

Pam Hemphill greps i augusti 2021 efter att FBI fått tips om att hon hade befunnit sig vid Kapitolium under protesterna. Hon erkände sig skyldig till anklagelserna, skriver Newsweek.

– Ingen vill se en före detta president bli åtalad eller satt i fängelse, men det amerikanska folket är i denna situation endast på grund av att Trump bröt mot lagen, säger hon.

Enligt de fyra åtalspunkterna riskerar Donald Trump upp till 55 års fängelse. Han har tidigare åtalats två gånger på andra punkter.