Elstöd för företag godkänns

Anna Sjögren

Publicerad 2023-01-11

Elstödet till företag godkänns av Energimarknadsinspektionen.

Enligt myndigheten är det en rimlig modell som hjälper de företag som drabbats hårt av höga elpriser – och kan betalas ut snabbt.

Landets norra delar blir utan stöd.

Förra onsdagen la Svenska kraftnät ett nytt förslag om elprisstöd till företag, kommuner och föreningar. Idag – exakt en vecka senare – meddelar Energimarknadsinspektionen att de godkänner förslaget.

Svenska kraftnät presenterade sitt nya förslag om elstöd för företag förra onsdagen. Enligt förslaget ska stödet finansieras av så kallade flaskhalsintäkter.

Nu godkänns förslaget av Energimarknadsinspektionen.

Myndigheten skriver att den modell som Svenska kraftnät tagit fram är ”rimlig och godtagbar” och gör att man snabbt kan betala ut stödet till företagen ”samtidigt som den inte strider mot syftet att stötta de kunder som drabbats särskilt hårt av höga elpriser”.

Förslaget från Svenska Kraftnät bygger till stor del på stödet till hushållen, men omfattar företag, kommuner och föreningar.

Storleken på elstödet bestäms retroaktivt utifrån hur stor förbrukningen var under perioden mellan oktober 2021 och september 2022.

Pengarna kommer bara gå till de södra delarna av landet. De med eluttag i elområde 4 får 0,79 kronor per förbrukad kWh under perioden och de i elområde 3 får 0,50 kronor per förbrukad kWh.

Svenska kraftnät har föreslagit ett maxtak – på drygt 22 miljoner kronor.

Igår presenterade Ebba Busch ett nytt elstöd där hela landet är inkluderat.