Aftonbladet får två nomineringar till Stora Journalistpriset

Uppdaterad 2023-11-16 | Publicerad 2023-11-02

Oisín Cantwell nomineras i kategorin ”Årets röst”.

Nu står det klart vilka som nomineras till Stora Journalistpriset 2023.

Aftonbladet får dubbla nomineringar i Oisín Cantwell och Staffan Lindberg tillsammans med Magnus Wennman.

Aftonbladet får dubbla nomineringar till Sveriges mest prestigefyllda pris för journalister – Stora Journalistpriset.

Kolumnisten Oisín Cantwell nomineras i kategorin Årets röst.

Magnus Wennman och Staffan Lindberg nomineras för H&M-granskningen.

”I en tid när debatten om rättspolitiken blir allt mer febrig håller han huvudet kallt” lyder motiveringen.

– Jag känner mig glad, stolt och hedrad. Redan en nominering till det tyngsta priset inom svensk journalistik är stort, säger Cantwell om nomineringen.

Tidigare i år utsågs Oisín Cantwell till Årets stillist av tidningen Journalisten för att ”alltid hitta vinkeln”.

– Man ska inte överdriva betydelsen av diplom, blommor och prispengar. Men inte heller underskatta den. Jag skriver en hel del om den smygande nedmonteringen av rättssäkerheten, vilket i dagens opinionsklimat känns en smula ensamt då och då. Jag ser den här nomineringen som en uppmuntran till att fortsätta. Det skänker ny kraft och energi.

I kategorin Årets Avslöjande nomineras Staffan Lindberg och fotografen Magnus Wennman för sin H&M-granskning om hur klädföretagets återvunna kläder dumpas i fattiga länder.

”Med smart metod avslöjas ett berg av lögner bakom den svenska klädjättens gröna fasad”, lyder motiveringen.

– Kul och hedrande såklart! Det kan vara otroligt svårt att få den breda massan att bry sig om klimatjournalistik. Det är lättare att blunda. Att få det genomslaget som den här granskningen fått är ju enormt stort och viktigt. Vårt berättande handlar ju om att hitta sätt att få folk att förstå och ta det till sig och här har vi lyckats, säger Wennman.

Kollegan Staffan Lindberg fyller i:

– Vi är superstolta och glada! Det känns otroligt hedrande att nomineras, inte minst eftersom konkurrensen är så otroligt hård.

Berätta om avslöjandet?

– Det började med ett tips i december i fjol. En källa uppgav att en stor del av de använda kläder som H&M samlar in i sina 4 000 butiker i världen hamnar i själva verket i fattiga ”dumpningsländer”, där använt snabbmode har skapat en miljökatastrof.

– Vi bestämde oss för att gå till botten med tipset genom att använda en för oss ny metod, spårning med airtags, tillsammans med djupgående research och reportage på plats. Det vi mötte var extremt mycket värre än allt vi kunnat föreställa oss.

– Vi hoppas att nomineringen kommer att inspirera fler att granska verkligheten bakom storföretagens hållbarhetslöften. I en tid av eskalerande klimatkris fyller journalistiken en superviktig roll för att både öka människors medvetenhet, och för att avslöja greenwashing och ställa ansvariga till svars.

Karin Schmidt är redaktionschef och sitter i Aftonbladets ledningsgrupp.

– Det är väldigt roligt. Med Staffans och Magnus H&M-granskning visar vi dels att det går att göra spännande klimatjournalistik men framför allt att den kan göra skillnad.

– Oisín Cantwell blir i gängkriminalitetens tidevarv en allt viktigare röst, han guidar oss genom juridikens snåriga ord och blir dessutom bara allt bättre. Det är en lyx för Aftonbladet att få ha såna medarbetare som Staffan, Magnus och Oisín. Hatten av, säger Karin Schmidt.

Vinnarna kommer att avslöjas den 16 november. Utöver Årets Röst och Årets Avslöjande utses även vinnarna i kategorierna Årets Berättare, Årets Förnyare och även vinnaren av Lukas Bonniers Stora Journalistpris.

Följ ämnen i artikeln