Annika, 52, evakuerad från Floridakusten: ”Livrädd”

Publicerad 2022-09-28

Orkanen Ian närmar sig Floridakusten – de närmaste dygnen varnar myndigheterna för livshotande stormvindar och katastrofal ödeläggelse.

Svenska Annika Lavesson, 52, har tvingats lämna sitt hus, men är kvar i orkanens riskzon.

– Jag är livrädd, säger hon.

Orkanen Ian slår till mot Florida inom ett par timmar. Stormvindarna närmar sig en kategori 5 – den allvarligaste varningen på skalan.

De närmsta två dynen blir en prövning för delstaten. 2,5 miljoner människor har uppmanats att evakuera undan livshotande översvämningar och vindar.

Annika Lavesson, från Råå utanför Helsingborg, har ett deltidsboende på Anna Maria Island, en tunn landremsa söder om Tampa. Hon är en av alla som fått fly.

– Vi velade hela måndagen: Ska vi åka, ska vi stanna kvar?, säger Annika.

– Av nån löjlig anledning vill man stanna kvar och rå om huset, trots att man förstår att det inte går. När vi slutligen fick besked om tvångsevakuering kändes det som en lättnad, för då höll vi inte på att ändra oss fram och tillbaka längre.

På ön väntas vattnet stiga med tre meter. Annika och maken Tony Lavesson, 54, hjälptes därför åt att tömma förråd och säkra huset inför stundande översvämningar.
– Det var väldigt ödesmättat när vi åkte och var jättejobbigt att lämna. De som känner mig vet vad det huset betyder för mig, säger Annika.

Körde inåt landet

Makarna körde från kusten, och inåt landet, till Orlando. Inte heller där kommer de vara helt förskonade.

– Ironiskt nog kommer stormen nå även Orlando, vi ligger mitt i vägen för orkanen nu. Men här är inga evakueringar, och vi håller oss inne, säger Annika på telefon från sitt hotellrum.

Hotellet blev snabbt fullbokat, berättar hon. De har köpt mat, konserver och torrvaror, så att de klarar sig i flera dagar. På grund av ransoneringar fick de inte köpa så mycket vatten som de hoppats på.

Köerna till mataffärer och bensinstationer har varit enorma.

– Vi funderade på att dra härifrån också. Men vi skulle tvingas köra jättelångt, jag tror inte att vi hinner. Även i delstaten Georgia är undantagstillstånd. Det hade tagit sju-åtta timmar att köra undan stormen. Att fastna längs vägen hade inte heller varit bra.

Hemma på ön har allt bommats igen. ”Det är sådant man ser på tv”, berättar Annika.

Nu är det bara att vänta.

– Jag är livrädd, säger hon.

Köpt torrmat för tio dagar

Jonas Samsioe, 47, bor med sin familj i Naples, på Floridas västkust sedan två år tillbaka.
Han köpte först generator och orkansäkrade fönstren, beredd på att stanna i orkanens spår.

Men igår kväll fick han och frun en dålig känsla – och flydde österut, mot Miami.
– Vi blev oroliga, främst för att vi har en tre- och femåring, och kände till slut att vi var tvungna att lämna, säger Jonas.

Myndigheterna varnar för extremt farliga vindar i Naples-området.

Hemma på huset satte han upp kameror för att bevaka Ians härjningar. Men nu har strömmen gått i grannskapet, och han kan inte längre följa vad som sker.

Familjen har köpt torrmat tillräckligt för att klara sig i tio dagar. De håller sig inomhus på ett hotells andra våning, redo med walkietalkies, ficklampor, batterier och vatten.

Har valt att stanna

En som däremot valt att stanna i sitt hem i Tampa, mitt orkanen färdväg, är Anton Lennartsson, 31, ursprungligen från Hässleholm.

– Klart jag är orolig, men har valt att stanna. Vi täcker för fönstren och hoppas på det bästa. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Anton.

Han och hans fru, tillsammans med hunden, har bunkrat mat och vatten så att de klarar sig ett tag. Planen är att stanna i mitten av huset, i tvättstugan, när vindarna rycker i väggarna.

Stormen Ian är den värsta orkanen som drabbar Tampa-området på över 100 år. Annika Lavesson från Råå säger att det känns nervöst, men nu har hon och maken valt att stålsätta sig på hotellrummet.

Även på deras tillflyktsort varnas för långvariga strömavbrott och ödeläggelse.

– Man känner sig verkligen jätteliten, och inser att vi har inget att sätta emot naturens krafter.

Anton Lennartsson har valt att stanna kvar hemma.

Följ ämnen i artikeln