Jättetand ger nya svar om gåtfull urreptil

Helena Nordenberg/TT

Publicerad 2022-04-28

Illustrationen visar en ichthyosaurus på jakt efter föda.

Med sina stora, långsmala kroppar på upp till 80 ton var ichthyosaurus ett av de största djur som någonsin funnits på planeten.

Nu ger ett viktigt fynd i form av en stor tand nya svar kring det gåtfulla djuret.

Det dök upp för cirka 250 miljoner år sedan, under triasperioden. Men till skillnad från dinosaurier är mycket lite känt om denna tjugo meter långa fisködla eftersom de knappt har lämnat efter sig några spår.

– Varför det är på det viset är ett mysterium än i denna dag, säger Martin Sander vid Bonns universitet till AFP.

Själva fynden, en tand och ett par kotor, hittades i Alperna och är framgrävda sedan tidigare men det är först nu som de har analyserats ordentligt. Tandfragmentet som upphittats visar att roten mäter sex centimeter i diameter.

Långsmal och ormliknande

Nu vet forskarna mer om hur djuret såg ut, att det hade en långsmal, ormliknande kropp och att det bevisligen hade tänder, skriver The Guardian.

– Dessa spöklika varelser som simmar runt i den sena triasperiodens oceaner i tiotals miljoner år och som vi inte ens har vetat hur de ser ut. Det är pinsamt för paleontologin, säger professor Martin Sander, som är en av de som ligger bakom den nya studien av ichthyosaurus, till The Guardian.

I havsdjupet kring Pangea

Tidigare trodde man att fisködlan enbart höll till i havsdjupet, men tack vare analyser av stenen som omger de fossila lämningarna har forskarna kunnat dra slutsatsen att de troligen även rörde sig i kustnära områden med grundare vatten.

Under sin livstid simmade de väldiga urdjuren omkring i vattnen kring superkontinenten Pangea, men kontinentalplattornas rörelser har gjort att de fossila fynden har upphittats i Alperna på 2 800 meters höjd.