Dödade lodjur - med en sten

Uppdaterad 2018-12-17 | Publicerad 2004-12-25

Den rasande katten attackerade parets schäfer

Jan-Erik Vikbergs schäfer attackerades av ett lodjur.

Då slog han ihjäl det rasande djuret med en sten.

-Jag trodde det skulle anfalla mig med, säger Jan-Erik Vikberg.

Det var vid ett-tiden i går som Jan-Erik Vikberg, 63, hans hustru Kristina Vikberg och parets två hundar skulle ut på en promenad.

Släppte inte greppet

Bara 200 meter från huset i Vasselhyttan, två mil norr om Lindesberg, attackerades plötsligt den ena schäfern av ett lodjur.

-Hunden hamnade direkt i underläge, lodjuret bet sig fast ordentligt, säger Jan-Erik Vikberg.

Paret Vikberg rusade till undsättning och försökte få loss lodjuret från hunden genom att sparka på det - men katten släppte inte sitt grepp om hunden.

"Slog i huvudet"

-Då ställde jag mig med foten över halsen på lodjuret samtidigt som frugan försökte bända upp munnen på det. Men då lodjuret rev även henne tog jag tag i en sten och slog i huvudet på lodjuret. Jag fick slå rätt många gånger innan det dog, säger Jan-Erik Vikberg.

-Jag är ingen rovdjurshatare men allt jag kunde tänka på var att rädda hunden. Och lodjuret var alldeles vansinnigt. Vi visste ju inte om det skulle ge sig på oss med.

Skadades i kampen

Paret larmade polisen i Örebro som kom till platsen. Kristina Vikberg fick sedan åka till sjukhus för att se över de rivskador hon fått under kampen med lodjuret. Den skadade schäfern krävde i går ingen veterinärhjälp men Jan-Erik Vikberg är orolig.

-Jag tror hon är chockad. Hon vill inte ens äta julskinka. Är hon inte bättre i morgon får vi åka till veterinären, säger han.

Grovt jaktbrott

En åklagare ska nu titta på ärendet som rubriceras som grovt jaktbrott.

-Skulle jag bli åtalad är det väl inte hela världen. Men så dumt är väl inte samhället att man inte får skydda sina djur och sin familj från ett vansinnigt rovdjur, säger Jan-Erik Vikberg.

14-årig pojke blev riven

Rovdjuret är totalfredat

Linda Hjertén

Följ ämnen i artikeln