BP: ”Åtta allvarliga fel bakom olyckan”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-08

11 människor miste livet i en av tidernas största miljökatastrofer

Deepwater Horizon.

london/stockholm. Det var inte ett enskilt fel som orsakade den gigantiska oljeläckan i den Mexikanska gulfen.

Utan snarare en lång rad med misslyckanden.

Det uppgav BP i eftermiddags.

Deepwater Horizon.

Pressmeddelandet från BP kom strax efter ett, svensk tid.

Under fyra månader har Mark Bly, BP:s säkerhetschef, genomfört en undersökning gällande oljetragedin som kostade elva människor livet och som har orsakat en av de största miljökatastroferna i historien.

Många misstag

Hans slutsats:

Olyckan baserades på ”en lång rad sammanflätade och komplicerade händelser” som inkluderade allt från ”mekaniska fel, mänskliga beslut, teknik, operationellt genomförande och personalgruppers samspel”.

Åtta fel

Totalt har Mark Bly hittat åtta allvarliga fel som alla låg bakom olyckan.

Det var bland annat fel på den cementerade grunden, samt fel på en gasfördelare som liktade gas åt helt fel håll. Även efter att explosionen var ett faktum fungerade inte maskineriet som det skulle. Förebyggande åtgärder som skulle kopplas in med automatik startade inte, skriver Mark Bly.

– Undersökningen visar på kritisk ny information till anledningarna bakom den fruktansvärda katastrofen. Det är uppenbart att det är en lång rad misslyckanden och inte ett enda fel som ledde till tragedin. Flera olika parter, BP, Halliburton och Transocean, var inblandade, säger BP:s avgående vd, Tony Hayward i ett uttalande.

”Värdefull info”

Bob Dudley, som ska tillträda BP:s vd-post, säger att företaget har ”accepterat alla rekommendationer” i rapporten och att man ”undersöker hur man bäst implementerar dem”.

Styrelseordföranden Carl-Henric Svanberg säger att rapporten kommer att vara värdefull och att det är ”av yttersta vikt” att man tar framtida lärdom av det som inträffat.

Undersökningen har föreslagit totalt 25 punkter som ska förhindra att en liknande katastrof någonsin inträffar igen. Man ska bland annat fokusera mer på trycktester, kontroll av borrningsutrustning och nödsystem.

Stort intresse

Rapporten har väckt stor uppmärksamhet världen över.

Aftonbladets Torbjörn Ek befinner sig utanför BP:s huvudkontor i London, där reportrar och tv-team från ett flertal länder finns på plats i hopp om att få en personlig kommentar från BP: ledning. Men oljeföretaget lägger locket på.

– Vi har sagt allt vi vill säga i rapporten, säger Toby Odone, pressinformatör på BP, till Aftonbladet.

Odone vill inte ens kommentera var Carl-Henric Svanberg befinner sig för tillfället.