Smsade och bad om hjälp – sedan slogs hon ihjäl

Uppdaterad 2024-05-24 | Publicerad 2024-05-22

Den 32-åriga kvinnan skickade ett sms till några vänner på morgonen:

”Jag behöver din hjälp omedelbart.”

En kort stund senare slogs hon till döds i sin lägenhet i Umeå.

I dag föll domen vid Umeå tingsrätt.

Richard Johansson, 29, som åtalades för det brutala mordet i Umeå den 30 september i fjol döms till 18 års fängelse för mord.

Vänner till kvinnan åkte hem till henne efter att de fått smset. Då mötte de Richard Johansson som sa till dem att kvinnan var död. De filmade honom när han erkände vad som hänt.

Johanssons psykiska hälsa har varit en stor fråga under rättegången då den stora rättspsykiatriska undersökningen visar att han begått den aktuella gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning, men att han vid tiden för undersökningen inte gjorde det.

– Tingsrätten har i den delen funnit att den tilltalade själv, efter att ha använt olika droger i nära anslutning till gärningarna, har tagit en medveten risk i förhållande till att användningen kunde medföra ett avvikande beteende hos honom. Därmed anses han själv ha vållat det tillstånd han befann sig i när gärningarna begicks, uppger chefsrådman Anders Carlbaum.

Smsade om hjälp

Den 32-åriga kvinnan slogs ihjäl med kniv, strykjärn och skidor. Tingsrätten beskriver i sin dom våldet som upprepat och besinningslöst.

Strax innan mordet, vid sjutiden på morgonen, skickade kvinnan ett sms till några vänner där hon bad om hjälp. Några av dem gav sig av hem till henne och mötte då Richard Johansson.

I en mobilinspelning som de satte igång i samband med att de mötte honom utanför kvinnans lägenhet säger Johansson att kvinnan är död, men han talar osammanhängande.

”Hon dödade sig själv för många år sedan”, säger han bland annat.

Träffades på Tinder

Han ber sedan vännerna att ringa polisen.

När polis och ambulans kommer till platsen upplever de Richard Johansson som märklig. Han skrattar och hånler och pratar om en segelbåt han en gång åkte på.

På golvet i hallen ligger den 32-åriga kvinnan ihjälslagen, patrullen ser genast att det inte finns något de kan göra för henne.

Den 32-åriga kvinnan var en gästforskare från Indien som kom till Sverige för att doktorera.

Hon träffade Richard Johansson på Tinder ett drygt år innan hon mördades. De inledde en slags relation men 29-åringen säger att hon var mer intresserad än han.

– Jag kunde varit tydligare. På ett sätt är det också smickrande. Men jag önskar verkligen att jag vart tydligare, säger han i förhör.

Den 32-åriga kvinnan fångades av kameror på väg hem natten innan mordet.

Trodde hon var en zombie

Dagen innan mordet blev han utkastad från lägenheten han bodde i då han dödshotat sin rumskamrat med en machete, något han även döms för. Efter att under flera månader ha undvikit att svara på den 32-åriga kvinnans sms hörde Richard Johansson plötsligt av sig till henne och frågade om han fick bo hos henne.

Hon välkomnade honom hem till sig. Dagen efter slogs hon ihjäl.

Richard Johansson har inte riktigt kunnat förklara varför han gjorde som han gjorde och inte heller utredningen har kunnat visa på något motiv. Han hade tagit en del droger tiden före mordet och börjat inbilla sig saker.

– Jag har minnesbilder, jag har ett minne av att jag tar strypgrepp på henne. Jag har ett minne av att jag... Ett knytnävsslag i tinningen på henne. Men jag vet inte, jag har tappat kontrollen, helt. Nåt triggade mig. Mår jävligt dåligt, jävligt dåligt det gör jag, säger han i förhör.

Mamman: ”Förlorat mitt skäl att leva”

Morgonen för mordet påstår han att han trodde att den 32-åriga kvinnan var en zombie och att det var därför han utövade så mycket våld mot henne.

– Jag visste inte om hon skulle börja, börja leva igen. Så, så...eh...så jag var tvungen, säger han i förhör.

Den 32-åriga kvinnans mamma i Indien har i indisk press berättat om sorgen efter dottern som var henne enda barn.

– Jag är ensam och gammal nu. Jag har förlorat mitt enda skäl att leva, säger hon.

Följ ämnen i artikeln