Bakfyllefri alkohol riskerar stoppas

Publicerad 2016-09-23

En lördagsmorgon utan bakfylla.

En dröm för många som kan blivit verklighet i Storbritannien – men lagens långa arm riskerar stå i vägen, skriver Sky News.

– Den är hundra om inte tusen gånger tryggare än alkohol, säger forskaren bakom den omtalade drinken.

Forskaren David Nutt, tidigare professor vid universitetet i Bristol, trodde att han tagit fram något som skulle förändra om inte vardagen, så i varje fall helgmorgnar för mängder av människor.

Men hans syntetiska alkoholsubstitut "Alcosynth" – som ger berusning utan bakfylla – kan nu stoppas av myndigheter.

– Den är hundra om inte tusen gånger tryggare än alkohol, säger David Nutt.

Salongsberusad hela kvällen

Alcosynth kan bland annat reguleras så att fyllor inte hamnar över så kallad salongsberusning, vilket potentiellt skulle kunna rädda tusentals liv, skriver Sky News.

Men Sam Bowman vid Adam Smith-institutet, som står bakom Nutts forskning, säger att myndigheterna står i vägen.

– Storbritannien kan bli världsledande i trygga alternativ till alkohol och cigaretter, men vi behöver regleringar som entusiasmerar de här förändringarna istället för att stampa ihjäl dem.

"Ecstasy är som att rida"

David Nutt har tidigare gjort sig känd som något av en rättshaverist i den brittiska offentliga debatten. 2009 hamnade han i rejält blåsväder efter att ha hävdat att ecstasy "inte är farligare än att rida på en häst".

Han upprörs över att EU-regleringar och "moralpanik" kan stå i vägen för hans nya dryck.

– Vi kommer aldrig att få folk att sluta berusa sig. Det är på tiden att vi finner en lösning på problemen med alkohol, säger David Nutt till Sky News.

Följ ämnen i artikeln