M vill ändra biståndet: ”Vi måste hjälpa mer i närområdet”

Uppdaterad 2015-09-17 | Publicerad 2015-09-16

Moderaterna kräver att regeringen riktar om det svenska biståndet.

Partiet vill att mer resurser ska gå till lägren i Syriens närområde.

–  Vi ska hjälpa dem som kommer hit men vi behöver också bli bättre på att hjälpa i närområdet, så inte resurserna sinar på plats, säger M-ledaren Anna Kinberg Batra.

I morse besökte Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra Röda Korsets verksamhet på Centralstationen i Stockholm, där organisationen hjälper de flyktingar som anländer.

– Jag ville se hur det fungerar när människor som måste fly faktiskt kommer hit, hur det praktiskt går till. Vi mötte till exempel en pappa med ett litet barn som behövde hjälp med att få tag på en barnvagn, säger Kinberg Batra.

Flyktingkrisen har på sistone diskuterats på högsta EU-nivå, men fortfarande har medlemsländerna inte kunnat enas om hur de flyktingar som kommer ska fördelas runt om i Europa.

Vill se mer pengar till närområdet

M-ledaren är oroad över att EU:s medlemsländer inte har kunnat enas.

– Det är fortfarande så att Sverige och Tyskland tar mycket mer ansvar än allt för många andra EU-länder. Här har vi inte nått framgång ännu och det måste vi göra. Det kan krävas fler toppmöten, men framför allt konkreta resultat där.

Hon avslöjade också att M nu kräver att regeringen är beredda att fördela om det svenska biståndet, så att mer pengar går till lägren i bland annat Syriens närområde.

– Det behövs hjälp på flera fronter. Vi ser att ett akut problem utanför Europa och en rot till att många måste fly är att FN-hjälpen på plats i läger inte fungerar tillräckligt väl, säger hon.

FN har vädjat till världen om en "humanitär appell" som omfattade 19 miljarder dollar i juni 2015. Bara för krisen i Syrien bedöms behovet vara 2,9 miljarder dollar varav endast en tredjedel är finansierat i nuläget.

– Det drabbar både katastrofstödet och FN:s matprogram, vilket gör att de som befinner sig i lägren, de kan inte få mat för dagen. Vi måste vara beredda att hjälpa till från svensk del inom biståndet så att vi kan stötta appellen så mycket som möjligt. Det behöver fler andra länder också göra.

"Då kommer fler ge sig iväg fast de inte vill"

Under sitt besök i Sverige i veckan sade EU-parlamentets talman Martin Schulz att världen omgående måste ge mer pengar till Turkiet, Libanon och Jordanien där miljontals flyktingar befinner sig. Om inte det sker varnade han för en "andra flyktingvåg".

Kinberg Batra menar att "desperationen kan öka" om inte mer hjälp når fram till närområdet.

– Då är det fler som måste ge sig iväg fast de egentligen inte vill. Vi ska hjälpa dem som kommer hit men vi behöver också bli tillräckligt bra att hjälpa på plats de som är på flykt nu utanför Europa, säger hon.

Biståndsförslaget kommer också att vara en del av Moderaternas skuggbudget, som ska presenteras efter att regeringens presenterat sin på måndag. Kinberg Batra vill ännu inte berätta vilket bistånd som ska skäras ned om resurserna ska omfördelas.

– Vi kommer återkomma i samband med vår budgetmotion om några veckor.

"Sverige är ett föredöme"

Biståndsminister Isabella Lövin (MP) säger att det är viktigt att komma ihåg att Sverige redan är världens femte största humanitära givare.

– Vi tar ansvar för en lång rad katastrofer över hela världen. Det är bland annat sådana som glöms bort, i Somalia, Palestina och Darfur, där behoven är stora och som världssamfundet tyvärr kan vara mindre villig att betala för när det inte är i tidningarnas rubriker. Vi är en långsiktig, stabil och mycket uppskattad givare världen över, säger hon.

Löfvin poängterar också att regeringen har gett öronmärkta pengar till Syrienkrisen.

– För nästa år höjer vi anslaget för allt vårt humanitära arbete världen över med nästan en halv miljard, till totalt 5,34 miljarder. Det kan komma att höjas eller sänkas, beroende på vad som händer. Vi ställer också krav på andra länder att öka sina bidrag till UNHCR och de organisationer som stödjer människor i nöd.

Hon säger så här om Moderaternas förslag:

– De humanitära behoven i Syriens närområde är enorma och FN:s appeller är inte uppfyllda. Men vi måste också jobba långsiktigt och förebygga kommande krig, konflikter och katastrofer. Det vore oansvarigt att allt för mycket från det arbetet för att bara sätta plåster på blödande sår. Vi måste också jobba med att det inte blir några nya sår.