M-topp anklagar partiet för mobbning

Publicerad 2015-05-27

Finn Bengtsson (M).

Riksdagsledamoten Finn Bengtsson (M) anklagar partiledningen för vuxenmobbning.

Nu har han gått till talmannen för att få stöd.

– Man kastar ilskna blickar, säger inte god dag. Det är mobbning, säger han.

Finn Bengtsson har haft ett högt tonläge mot sitt parti i frågan om Decemberöverenskommelsen.

Sedan tidigare har han gjort klart att han tänker gå emot uppgörelsen när riksdagen röstar om vårbudgeten om tre veckor - något som fått partiledningen att stöta bort honom, enligt honom själv.

Använder sig av piskan

I går hade han ett enskilt möte med riksdagens talman Urban Ahlin, rapporterar SR:s Ekot.

– Partiledningen använder sig av den berömda piskan. Enligt mitt sätt att se på det är det direkt vuxenmobbning. Det är inte anständigt. Om inte Sveriges högsta beslutande organ kan bekämpa vuxenmobbning har vi ingen trovärdighet när vi har synpunkter på att det här sker i skolor och på arbetsplatser i övrigt, säger Finn Bengtsson till Aftonbladet.

Mobbingen sker både i riksdagsgruppen och i riksdagen, säger Finn Bengtsson.

– Man kastar ilskna blickar, säger inte god dag. Det är mobbning.

– Det är inte roligt att komma till en arbetsplats och ha en knut i magen.

"Ett korkat förslag"

Finn Bengtsson hoppas nu att talmannen tar tag i problemet. Eftersom talmannen kontinuerligt träffar alla grupper i riksdagen bör han kunna se till att det förändras, anser Finn Bengtsson.

Kritiken mot Decemberöverenskommelsen kommer han däremot inte att tona ner.

– Många har förfasats över vilket förfärligt dåligt förslag det här var. Att kräva slavisk lojalitet med ett korkat förslag - där går ju en gräns för en anständighet vad man kan utsätta en folkvald för, säger han.

Aftonbladet har sökt talman Urban Ahlin. I ett sms skriver han att han ofta har möten med riksdagsledamöter om olika saker. "Det är dock inget jag kommunicerar med någon annan än ledamoten. Jag vill att ledamöter ska kunna komma och berätta saker för mig i vetskap om att jag inget säger till någon annan. Ledamoten kan naturligtvis själv bekräfta möten med mig".

Gruppledaren: Dörren står alltid öppen för Finn

Jessica Polfjärd är gruppledare i Moderaternas riksdagsgrupp. Hon vänder sig mot Finn Bengtssons kritik. Enligt henne har de båda haft kontinuerliga samtal och en god dialog.

– Våra samtal har alltid varit konstruktiva och respektfulla. Finn och jag kommer fortsätta föra samtal på samma sätt, säger hon.

Jessica Polfjärd tycker det är tråkigt att Finn Bengtsson upplever sig vuxenmobbad.

– Min dörr står alltid öppen för såväl Finn som andra ledamöter, säger hon och fortsätter:

– Jag utgår ifrån att ledamöter i den moderata riksdagsgruppen kan skilja på sak och person och bemöter varandra med respekt och hövlighet.