Italiens nya regering en giftcocktail

Italiens nya populistregering är en potentiell giftcocktail.

Valfläsket de tänker dela ut är i det närmaste att betrakta som brottsligt.

Kombinationen av låga skatter och höga bidrag känns extremt oansvarig och kan förvandla Italien till ett nytt Grekland.

Grekland lånade och lånade utan en tanke på att någonsin behöva betala tillbaka pengarna. När bubblan sprack inträdde en smärtsam baksmälla som fortfarande inte är över efter åtta år.

Nu är Italiens Femstjärnerörelse tillsammans med högerextrema Lega på väg att göra samma misstag i Italien som redan har en statsskuld på 130 procent av BNP. Tvåa inom EU efter Grekland.

Fast något misstag är det inte. Överbudspolitiken är i högsta grad ett medvetet sätt att försöka vinna röster. Ett beteende som sprider sig inom Europas demokratier.

Upprinnelsen är valet för över två månader sedan som slutade i dött lopp. Ingen av de på förhand skapade blocken kunde bilda en regering. Nyval sågs närmast som en självklarhet när populistiska Femstjärnerörelsen, som blev största parti, gjorde en överenskommelse med Lega, tidigare Lega Nord, som blev näst största parti.

Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio (i mitten) under en pressträff.

Komiker

Femstjärnerörelsen är svår att stoppa in i ett fack. Deras väljare spänner från vänster till höger men förenas av ett förakt mot politiker i allmänhet som man anser vara ett korrupt släkte. I förra valrörelsen leddes partiet av komikern Beppe Grillo som fortfarande styr i kulisserna men lämnat över till det unga stjärnskottet Luigi Di Maio.

Inför valet sa han att partiet bara tänker sitta i en regering om de får egen majoritet. Men med över 30 procent av rösterna vill missnöjespartiet inte missa chansen att få påverka. Därför har man ingått en pakt med en av sina värsta fiender. Ett parti vars politiker man betraktat som korrupta.

Att Italien kommer att styras av ett missnöjesparti som i princip saknar erfarenhet av att sitta i förarsätet ihop med ett högerextremt parti är något som redan i sig oroar omvärlden, inte minst en del av de övriga 26 EU-länderna. Direkt efter valet gick kombinationen under namnet "Frankensteinkoalitionen" efter ett känt monster.

Medborgarlön

Ännu värre är de åtgärder som de två partierna enats om att genomföra. De har fått övriga Europa att darra av oro.
Italiens nya regering tänker införa en enhetlig inkomstskatt på runt 20 procent. Ingen, oavsett inkomst ska betala mer i skatt. Man ska också införa en medborgarlön på 8 000 kronor i månaden. Ovanpå det omintetgöra höjningen av pensionsåldern.

Totalt beräknar experterna att den italienska statskassans intäkter kommer att minska med minst 100 miljarder euro. Detta i ett land som redan lever kraftigt över sina tillgångar.

De båda partiernas tes är att detta inflöde av kontanter att spendera för medborgarna kommer att sätta rejäl fart på landets ekonomi. Tillväxten ska öka och göra att Italien så småningom blir så rikt att man kan betala tillbaka sina gigantiska skulder.

Hot mot EU

Tyskland, Frankrike och en rad andra EU-länder är inte bara skeptiska utan direkt oroliga. Italien är EU:s tredje största ekonomi efter brexit och ett finansiellt instabilt Italien är ett hot mot euron och hela EU.

Klarar EU av en ny Greklandskris?

Som om det inte räckte med detta verkar den blivande premiärministern, juridikprofessorn Giuseppe Conte som saknar politisk erfarenhet, ha fuskat med sitt c/v och påstått att han studerat på en rad fina skolor ute i Europa.

Hur rimmar det med regeringspartierna löften om att bekämpa korruption?