Slogs blodig - fick ingen ambulans

Publicerad 2012-06-13

SOS Alarm vägrar lämna ut samtalet

FICK INGEN HJÄLP. Göran Björndahl ramlade ur rullstolen och ringde 112. Där fick han beskedet att han skulle använda sitt trygghetslarm – som låg hemma.

Göran Björndahl föll ur rullstolen och slog sig illa i ansiktet. Men SOS Alarm ville först inte skicka någon ambulans. Dessutom vägrar de att lämna ut samtalsloggen med Görans samtal.

På kvällen den 18 maj var 59-årige Göran Björndahl på väg till en vän i Degerfors. Men färden fick ett snabbt slut. Knappt 100 meter hemifrån trillade han ur rullstolen och slog i huvudet så illa att han började blöda.
Men när han ringde 112 och bad om en ambulans fick han ingen hjälp. Enligt Göran Björndahl tyckte SOS-operatören att han skulle använda sitt trygghetslarm istället – trots att larmet fanns kvar i lägenheten.
– Det är bedrövligt. Det finns inte ord att beskriva det, säger Göran Björndahl.

Polis gick förbi

Han låg kvar tills en förbipasserande polis fick syn på honom och ringde 112 på nytt. Först då kom ambulansen. Väl på sjukhuset fick han sy flera stygn i ansiktet.
Göran har gett Aftonbladet en fullmakt för att begära ut samtalsloggen när han ringer till nödnumret. Men SOS Alarm vägrar att lämna ut uppgifterna.
– Du som journalist har ingen möjlighet att begära ut samtalsloggen, oavsett om du har fullmakt. Det är inte ens säkert att personen själv får ut de uppgifterna, säger Anders Klarström, presstalesman på SOS Alarm.

”Ett missförstånd”

Det är inte första gången som SOS Alarm missar att skicka en ambulans. Men Helen Lind som är lokal produktionschef på SOS Alarm i Örebro som tog emot samtalet, menar att det i Görans fall rör sig om ett missförstånd. Ingen ska behöva använda sitt trygghetslarm för att få tag på en ambulans.
– Vid det första samtalet framkom det inte att Göran befann sig utomhus. Men samtal nummer två inkom efter några minuter och då skickades det en ambulans, säger hon.
Måste man vara utomhus för att kunna få ambulanshjälp?
– Nej, det spelar ingen roll men det beror på vad man har för behov. Hade operatören förstått att han befann sig utomhus vid det första samtalet hade han skickat en ambulans.   

Tappat förtroendet för 112

Göran Björndahl fick en ursäkt från SOS Alarm efter händelsen men det spelar ingen roll. Han litar inte på larmnumret längre.
– Jag har inte kvar något förtroende efter hur jag har blivit behandlad. Man ringer inte 112 för att fråga vad klockan är, säger han.