Vaccinerade ska fortsätta följa vanliga smittråden

Publicerad 2021-03-13

Eva Melander, smittskyddsläkare Region Skåne.

De som är färdigvaccinerade ska fortsätta följa mittskyddsråden, och trots att mans er en försiktig nedgång i antalet fall i Skåne är det för tidigt att slappna av.

Det belyser Region Skånes smittskyddsläkare Eva Melander.

Men hur gör man då för att orka hålla i lite till?

– Det vore väldigt synd att snubbla på målsnöret. En motivation till en själv är att det förhoppningsvis är bara en kort tid till som vi behöver hålla på med detta.

Smittspridningen i Skåne ligger just nu på en svagt nedåtlutande platå, enligt smittskyddsläkare Eva Melander. En utveckling som man ser försiktigt positivt på, och som man menar inte är tillräckligt god för att man ska kunna slappna av. Det gäller fortsatt att följa råden: håll i, håll ut, och håll avstånd. Och håll god handhygien.

Hur ska man göra för att orka hålla i?

– Det är just det som är konsten nu för oss, tyvärr är den bistra sanningen litegrann att fortsätta hålla avstånd, stanna hemma när man är sjuk och provta sig och så vidare. Frågan är hur man kan säga det ännu en gång och få följsamhet, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne. 

– Men jag tänker att motivationen kan vara att det kanske inte behöver pågå så mycket längre till, vi har kommit igång med vaccinationsinsatsen, det rusar på om än långsamt, och det vore väldigt synd att snubbla på målsnöret. En motivation till en själv är att det förhoppningsvis är bara en kort tid till som vi behöver hålla på med detta. Hade vi inte haft vaccinet här hade det tagit längre tid, då hade vi inte vetat.

En av de utvecklingar som är mest märkbar är att färre smittas på särskilda boenden för äldre, och att färre äldre behöver sjukhusvård på grund av komplikationer kopplat till covid-19.

I veckan kom därför ett glädjebesked från Region Skåne: det märks en effekt av vaccinet.

– Där man ganska tryggt skulle kunna säga att vi ser en påverkan är hos de allra äldsta som bor på särskilt boende, för där vet vi att majoriteten av de boende och majoriteten av personalen är vaccinerade. Samtidigt ser vi då att antalet fall har gått ner rejält bland de äldsta, vi ser inte så många nya fall på särskilt boende för äldre och därför inte heller några större smittspridningar på särskilda boenden så på så vis ser vi effekten, säger Eva Melander till Aftonbladet.

Finns positiva tecken – men kan inte släppa på åtgärder

Dock betyder detta inte att man kan slappna av, belyser Eva Melander. Det pågår fortfarande en samhällsspridning av viruset i regionen. Just nu smittas 370 personer om dygnet, sett till det rullande sjudagarsgenomsnittet.

– Vi har ju en pågående samhällsmittsspridning, men vi har inte sett den ökning som ses i många andra delar av Sverige just nu. Antalet fall totalt sett vecka 9 är något lägre än vecka 8, bara minimalt. Andelen positiva sjunker litegrann i självprovtagningsspåret vilket också är positivt, när det gäller personalprovtagningen ligger det stilla, säger Eva Melander.

– Sammanfattningsvis finns det vissa positiva tecken iallafall, men fortfarande så har vi en hög nivå och det är det som då tyvärr gör att vi inte kan släppa på våra åtgärder.

När man blivit vaccinerad ska man i nuläget fortsätta följa de smittskyddsråd som finns.

Än så länge är det som gemene man, man ska följa alla rekommendationer. Det kommer en dag då vi kommer successivt släppa på olika åtgärder, men just nu är det fortsatt tyvärr så att det är samma för alla, även om man är vaccinerad ska man följa gällande råd och rekommendationer, säger Eva Melander.

Detta är också något som vaccinationssamordnare Per Hagstam belyser i ett pressmeddelande. Just nu är för få vaccinerade och samhällssmittspridningen för hög för att man ska börja slappna av. Dels finns det en liten risk för att ändå få sjukdomen, och för att sprida smittan vidare.

– Inget vaccin har hundraprocentig skyddseffekt utan de kompletterar varandra. Som det är nu ska man fortsätta att följa de råd som finns och stanna hemma och testa sig om man får symtom, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare och vaccinsamordnare i Region Skåne i ett pressmeddelande från regionen.

Dock säger Folkhälsomyndigheten att äldre som är fullvaccinerade kan återgå till en något mer normal närvaro efter att det gått minst två veckor från att man fått andra dosen. Bland annat kan man träffa symtomfria anhöriga.

Region Skåne radar i ett pressmeddelande upp några fakta som påverkar detta, dels att det tar en till två veckor efter att man fått sista dosen tills man har ett bra skydd mot sjukdomen, men också att det finns en liten risk att få sjukdomen även efter att man blivit vaccinerad. Man kan också bära smittan och sprida vidare den utan att man själv har symtom, och regionen belyser också att det är oklart hur länge man skyddas mot sjukdomen eftersom vaccinet är så nytt.

Följ ämnen i artikeln