Lättnad hos L: "Vi var uträknade men de hade fel"

Sofie Fogde/TT

Uppdaterad 2024-06-10 | Publicerad 2024-06-09

Nervösa liberaler kan till slut slappna av. Partiet klarar spärren till EU-valet och får – med nästan alla distrikt räknade – 4,4 procent av rösterna.

– Vi var uträknade. Men de hade fel – igen, säger partiledaren Johan Pehrson.

En enorm lättnad fyllde Liberalernas valvaka när det preliminära resultatet redovisades. Efter en valrörelse fylld av dystra opinionsmätningar avancerar L jämfört med förra valet.

Med majoriteten av valdistrikten redovisade har partiet 4,4 procent av rösterna. Att jämföra med valet för fem år sedan, då L med nöd och näppe tog sig in i EU-parlamentet på 4,1 procent.

”Väldigt pirrigt”

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari säger att det var ”väldigt pirrigt” under kvällen, som gick i nervositetens tecken.

– Jag hoppades att vi skulle öka. Att vi kunde visa, trots allt som hänt de senaste fem åren, att folk vill ha mer ansvarstagande pro-europeiska partier och inte en vändning bort från EU, säger hon till TT.

Partiledaren Johan Pehrson siktar framåt:

– År 2029 ska vi ta två mandat, säger han.

”Vunnit en seger”

Förstanamn på listan för L är Karin Karlsbro, sittande Europaparlamentariker. Hon har utmanats av andranamnet Anna Maria Corazza Bildt, som behöver samla kryss för att ha en chans att gå om Karlsbro.

– Det fina är att vi också har personval, att det är väljarna som väljer sin favoritkandidat. Vi avvaktar till alla kryss är räknade men det viktiga är att Liberalerna har ett EU-mandat, säger Karin Karlsbro till TT.

Partisekreterare Jakob Olofsgård säger att partiet har ”vunnit en seger i kväll”.

– Opinionen har gått upp och ner, vi har upplevt viss motgång. Det här visar ännu mer på att man vill se mer liberal politik i Europa, säger han.

Följ ämnen i artikeln