M-ledaren kräver nya migrationssamtal

Uppdaterad 2015-11-24 | Publicerad 2015-11-23

Anna Kinberg Batra, partiledare för moderaterna.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra kräver omgående en ny migrationsuppgörelse.

Hon vill bland annat se förenklade bygglovsprocesser när det byggs tillfälliga boenden.

– Nu vill jag se nya samtal om en ny migrationsuppgörelse.

Regeringen och de borgerliga partierna slöt den 23 oktober en uppgörelse om flyktingpolitiken med 21 punkter, bland annat att tillfälliga uppehållstillstånd ska vara standard under tre år framöver.

Men sedan dess har kritik kommit från flera håll att uppgörelsen är otillräcklig.

”Ohållbar situation”

Nu kräver M-ledaren Anna Kinberg Batra nya samtal med en ny migrationsuppgörelse som mål.

– Vi har en fortsatt akut och ohållbar situation och den förvärras även under de senaste dagarna. Nu vill jag se nya samtal om en ny migrationsuppgörelse. Sverige behöver både genomföra det vi kommit överens om men vi behöver nya samtal, säger hon till TV4 Nyheterna.

Vill se uppgörelse

Anna Kinberg Batra säger att Moderaterna är beredda att göra upp i riksdagen för att driva igenom ny lagstiftning på området. Hon nämner särskilt förenklade bygglovsprocesser vid uppförande av tillfälliga boenden.

– Vi behöver tillämpa det vi moderater föreslagit, att den som har kommit till ett annat eu-land först söker asyl där. Och vi skulle behöva en möjlighet för regeringen att tillfälligt upphäva det kommunala planmonopolet, det vill säga möjliggöra bostäder och till och med tält, säger Kinberg Batra till tv-kanalen.

”Finns en dialog”

Även arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) säger i dag att det behövs nya samtal om flyktingpolitiken "i närtid".

– Det är klart att det finns behov av fler samtal med oppositionen, särskilt med de partier som ingår i överenskommelsen. Det finns en pågående uppföljande dialog om delarna i överenskommelsen. Men vi kan dock inte kommentera när, var eller hur nya samtal kommer att föras, säger Natalie Sial, pressekreterare hos Ylva Johansson.

Det flyr de från – och så många får stanna i
Sverige
Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset