Ryssland bombar Syrien med ”Från Paris”-bomber

Uppdaterad 2015-11-23 | Publicerad 2015-11-21

Ryssland har intensifierat sina bombningar i Syrien. På fredagen svingade de "Det kaspiska svärdet" – 18 kryssningmissiler – mot kända terroristfästen.

De har även hakat på amerikanerna – och skickat missiler med hälsningen "Från Paris" i solidaritet med Frankrike.

Efter de fruktansvärda terrorattackerna i Paris har hela världen slutit upp bakom Frankrike.

Delar av den amerikanska militären tog solidariteten längre än både kondoleanser, tända ljus och blommor – och skrev ”For Paris with love” på bomber och missiler som användes i bombräder över IS-fästen i Syrien.

Ord och inga visor

Ryska piloter och bombtekniker har nu hoppat på amerikanernas tilltag, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

I en video som publicerades på fredagen ses några ryska militärer vid flygbasen Hmeymim i Syrien skriva "För våra killar" på bomber tänkta att släppas över IS-mål.

De ska även ha skrivit "Från Paris" på andra bomber med samma slutdestination.

Svingar "Det kaspiska svärdet"

Ryssland har den senaste tiden intensifierat sina bombningar av IS och syriska stridande i landet. Det kan ses som en direkt reaktion på den bomb som påstås ha orsakat flygplanskraschen den 31 oktober som dödade 224 människor, de flesta av dem ryska turister.

Under dagen avfyrade Ryssland också 18 kryssningsmissiler från ett militärskepp beläget i Kaspiska havet, uppger norska Dagbladet. Samtliga raketer ska ha träffat sitt mål. Missilerna är av typen Kaliber-NKK men har i rysk statsstöd media kallats ”Det kaspiska svärdet” på

grund av deras långa räckvidd.

En gammal krigstradition

Själva företeelsen att skriva meddelanden på missiler är inget nytt påfund. Det var vanligt förekommande inom den amerikanska armén redan under andra världskriget, något Aftonbladet tidigare skrivit om.