IS visar bild av bomben som störtade ryskt plan

Publicerad 2015-11-18

IS propagandatidning har publicerat ett foto på den bomb som, enligt terrororganisationen själva, gjorde att det ryska planet störtade i Egypten.

På bilden syns en läskburk och något som ser ut att vara andra bombkomponenter.

Bild från IS propagandatidning, uppges visa bomben som exploderade i det ryska planet och burken bomben gömdes i.

Bilden på bomben som påstås ha orsakat flygplanskraschen den 31 oktober som dödade 224 människor publicerades i det senaste numret av en engelskspråkig propagandatidning, kopplad till Islamiska staten (IS).

Fotot visar en läskburk av märket Schweppes Gold och något som ser ut att vara två andra bombkomponenter. I bildtexten skriver de att det är en IED, alltså improviserat sprängmedel.

Gruppen har också publicerat bilder på pass, som de menar tillhör ryssar som dog ombord på planet.

"De delade korsfararna i öst och väst trodde att de var säkra i sina jetflygplan", skriver gruppen i propagandatidningen.

Hämnd för Rysslands flygbombningar

Det ryska planet var på väg från Egypten till St Petersburg i Ryssland när det störtade i närheten av Sinaiöknen. De flesta som dog var ryska turister.

Kort efter kraschen tog IS på sig skulden för dådet, både i skriftliga uttalanden och filmer. I dem sa gruppen att bomben var en hämnd för Rysslands flygbombningar mot IS och andra grupper i Syrien, något som nu bekräftas i propagandatidningen.

Initialt planerade IS att placera bomben på ett plan från ett land som ingår i den USA-ledda koalitionen, men när Ryssland gick in med eget flygvapen i Syrien ändrade gruppen sig.

"Smugglades ombord"

Terrorgruppen skriver vidare att de lyckades hitta ett kryphål i säkerheten på flygplatsen Sharm el-Sheik.

"En bomb smugglades ombord på flygplanet, vilket ledde till döden för 219 ryssar och 5 andra korsfarare", skriver tidningen.

I tisdags gick den ryska säkerhetstjänsten ut med att det var en bomb som gjorde att planet störtade.

Följ ämnen i artikeln