Missnöjet jäser inom Sveriges Television

Uppdaterad 2021-03-03 | Publicerad 2003-12-03

Stormöten mot företagsledningens planer på minskad tv-produktion runt om i landet

SUNDSVALL

Missnöjet fortsätter att jäsa inom Sveriges Television. Vid stormöten runt om i landet under onsdagen uttalade personalen sitt misstroende för företagsledningen.

På möten i Sundsvall, Östersund och Örnsköldsvik kom fram att personalen inte längre har förtroende för SVT:s vd Christina Jutterström och programdirektören Leif Jakobsson.

Personalens misstroendeförklaring är en följd av ledningens planer på att dra ner på tv-produktionen på flera orter. Ett rent sabotage mot public service-tanken, heter det i uttalandet. Enligt personalen baseras ledningens åtgärdsprogram på felaktiga faktauppgifter och har centralisering och toppstyrning som ett uppenbart mål.

Ökat tryck

I Stockholm hade facken Journalistförbundet, Sif, Saco och Teaterförbundet kallat till ett öppet stormöte. Upp mot 400 personer kom till Studio 5 i tv-huset, berättar Kenneth Sundin, journalistklubbens ordförande:

- Personalen uttryckte sitt missnöje med acklamation med den verkställande ledningen.

Formellt är det personalen, inte facken, som gör uttalanden och uttrycker missnöje.

- Som fack har vi inte yttrat oss än, men det är klart ju större trycket blir desto mer aktuellt blir det, säger Kenneth Sundin till TT.

I Malmö rasade personalen mot företagsledningen redan i måndags.

Strandat

SVT:s åtgärdspaket antogs av styrelsen den 17 november. Protesterna har inte låtit vänta på sig.

- Förhoppningsvis leder de här mötena till att företagsledningen tar personalen på allvar i deras invändningar mot de häftiga förändringar som planeras, säger Kenneth Sundin.

Till det som mest upprör hör de kraftiga neddragningarna i Luleå, Sundsvall, Karlstad, Örebro och Växjö. Mbl-förhandlingarna mellan SVT:s ledning och facken om neddragning på de fem orterna har strandat, uppgav Tommy Eklund, Sif-representant i SVT:s styrelse, för TT på onsdagen:

- Det kommer att bli central förhandling.

Störst besparingar väntas annars inom administration och produktion på SVT i Stockholm. Detaljerna är ännu inte kända.

Hot om anmälan

Om ledningen står fast vid neddragningen av så kallad allmän-tv på flera orter tänker organisationen Konstnärliga och litterära yrkesutövares samarbetsnämnd (Klys) anmäla SVT till Granskningsnämnden för brott mot sändningstillståndet.

"De föreslagna förändringarna riskerar att leda till en likriktning av programinnehållet och minskad kulturell mångfald", skriver Klysordföranden Peter Curman till alla styrelseledamöter i SVT enligt tidningen Journalisten.

TT