Rekordhögt ansökningstryck på högskolorna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-27

Lågkonjunktur och stora barnkullar gör att fler än någonsin söker till högskolan.

- Ökningen kan bli lavinartad i år, säger Ellen Almgren, statistiker på Högskoleverket.

Hösten 2008 ökade antalet sökningar till högskolor och universitet med tre procent jämfört med förra hösten. Nästan 94 000 personer ansökte. I år väntas ansökningarna öka ännu mer.

- Det verkar som att högskolorna redan nu har mycket ansökningar. Det tyder på att det kommer att bli väldigt många till ansökningstiden går ut den 15 april, säger Ellen Almgren.

Ansökningarna ökar i hela landet. Caroline Sandberg är studievägledare på Mälardalens Högskola.

- Jag har reagerat över att det är så mycket ansökningar, säger hon.

På Mälardalens Högskola har man märkt av det ökade ansökningstrycket redan nu till våren. Antalet sena ansökningar till vårens utbildningar har varit tio gånger fler än normalt.

- I vanliga fall brukar vi ha runt 40 sena ansökningar i januari, förklarar Christer Norström, prorektor på Mälardalens Högskola. I år hade vi över 400 sena ansökningar.

Allra störst är intresset för läkare- och veterinärutbildningarna. Även sjukvårds-, beteendevetenskap-, arkitekt- och lärarutbildningarna är populära. På Högskolan i Väst möter man det ökade ansökningstrycket med särskilda resurser. Bland annat en extra nyanställd studievägledare.

- Vi har en ökande trend sedan tidigare och vår bedömning är att det kommer att bli fler ansökningar i år än något tidigare år, säger presschefen Lena Lindhé.

Lågkonjunktur och stora barnkullar

Det kraftigt ökande antalet ansökningar tros till stor del bero på det rådande arbetsmarknadsläget. Lågkonjunktur, finanskris och kris inom industrin gör att fler och fler söker sig till den trygghet som studierna innebär.

- En del av förklaringen är en attitydförändring hos unga. Tidigare har det kanske varit en reell möjlighet att gå ut och jobba istället för att plugga. När arbetsmarknaden nu ser ut som den gör, med alla dystra prognoser, blir det mer självklart att plugga, säger Högskoleverkets Ellen Almgren.

Andelen unga som söker är hög. De stora barnkullar som föddes runt 1990 går nu ut gymnasiet.

- När många börjar plugga blir det ofta en kedjereaktion, säger Caroline Sandberg.

En annan del av förklaringen till det ökade intresset för högskole- och universitetsstudier tros vara de stora varslen inom industrin. Det stora antalet varsel och uppsägningar i regionen påverkar Mälardalens högskola.

- Vi har bland annat haft öppet hus för de varslade där de har fått information om vad vi kan erbjuda här på högskolan, berättar Christer Norström. Vi har också gjort specifika utbildningsinsatser, främst inom verkstadsindustrin. Caroline Sandberg är studievägledare i Eskilstuna. Där har Volvo nyligen varslat ett stort antal arbetare.

- En del av dem har funderatpå att börja plugga ett tag, och tänker att "nu ska jag passa på", säger hon. Många tänker nog också att det ser bättre ut på arbetsmarknaden om några år, så de passar på att utbilda sig.

På Högskolan Väst har antalet ansökningar ökat med runt 15 %. Där följer man noga utvecklingen för Saab. En lågkonjunktur kan vara en bra tid för kompetensutveckling. Vi har ett nära samarbete med företagen och vill vara en positiv aktör nu när tiderna är lite hårdare, säger Lena Lindh.