Svensk robot bygger stuga på månen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-06

Studenter i Mälardalen utmanar NASA

De blivande civilingenjörerna i robotik på Mälardalens högskola har fått ett ovanligt uppdrag. De ska bygga en robot som kan ställa ett hus på månen.

Robotens destination: Månen.

- Det här är på riktigt. Fullt realistiskt, säger konstnären Mikael Genberg som kommit på idén.

NASA har ögonen på dem. ESA har ögonen på dem. Konstvärlden har ögonen på dem. Tekniken är i världsklass. Uppdrag? Förverkliga en kontroversiell svensk konstnärs dröm: att placera en liten röd svensk stuga på månen.

- Projektet är att bygga en månbil, som kan bygga ihop stugan på månen, förklarar professorn i datavetenskap Lars Asplund. Han är hjärnan bakom idén.

Inflytelserika sponsorer

Konstnären Mikael Genbergs projekt sponsras av inflytelserika personer inom näringslivet och stöds av ledande politiker. Mats Svegfors, Leif Pagrotsky, Lars Stjernkvist, Karin Pilsäter och Sven-Otto Littorin har öppet hyllat Mikael Genbergs idé, vars syfte är att skapa uppmärksamhet åt svensk teknikutveckling, rymdindustri och konstnärsliv. Ett av de största problemen med idén är självklart hur man ska få upp huset på månen. På Mälardalens högskola har avgångseleverna på masterprogrammet i robotik, mechatronics och datavetenskap fått det ovanliga uppdraget att konstruera en robot för uppgiften.

Pionjärer

Eleverna är den första klassen som går ut i den civilingenjörsutbildning med inriktning på robotik som professor Lars Asplund har varit med och startat.

- Robotik är en riktig framtidsbransch, berättar han. Eleverna kommer att få jobb direkt. Robotiken är nu, vad datorerna var på 70-talet. Snart kommer robotindustrins explosion och då kommer utvecklingen att gå mycket snabbt.

De 14 elever som fått uppdraget kommer från helt olika delar av landet. Från Tärnaby i norr till Skåne i söder, har de förenats av sitt gemensamma intresse av robotutveckling. De har tagit sig igenom en av Sveriges mest avancerade teknikutbildningar. Bara att komma in på programmet kräver riktigt höga betyg, till exempel måste de ha läst matte E i gymnasiet.

- Uppdraget att bygga en månbil, som kan placera svenske konstnären Mikael Genbergs stuga på månen, är fullt rimligt. Vi ligger väldigt långt framme och eleverna är kapabla att tillverka en månbil i klass med vad NASA eller ESA kan göra, säger Lars Asplund.

Specialbyggd för månen

Själva roboten kommer att väga fem kg och kunna ta en last på ytterliggare fem kilo. Eleverna både designar och bygger den. Målet är att den ska kunna skjutas upp till månen och där bygga ihop Mikael Genbergs lilla svenska stuga. För att lyckas måste den använda solenergi och kunna styras från jorden. Den måste också vara terränggående och tåla det damm som finns på månen. Konstnären Mikael Genberg själv hoppas att elevernas robot ska kunna placera hans konstverk på månen till år 2012:

- Den placeras som en sorts byggsats, vi studerar olika tekniker, säger han till tidningen Fokus.

Skarpa hjärnor

Professor Lars Asplund tror starkt på sina avgångselever.

- Många i gruppen är riktigt, riktigt skarpa. De kommer att konstruera framtidens robotsystem. Det finns ingen gräns, säger han.

Världens ledande rymdföretags, ingenjörers och konstnärers ögon är riktade mot Mälardalen. Vi följer spänt utvecklingen av ett av de största projekt Sverige startat. För konsten, för rymdtekniken, för robottekniken och, framförallt, för Sveriges studenter.

Mer om Lars Asplund

Professorn bakom projektet handledde även ett annat lyckat projekt - det som ledde till skapandet av Skype.
Läs mer i intervjun på Ny Teknik