Här hittar du Sveriges billigaste mat

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-25

Prisjägare har kollat 157 varor i hela landet

Var är det billigast att storhandla? I listan hittar du de billigaste butikerna.

– Jag tycker butikerna borde skämmas, som låter det bli så stora prisskillnader, säger Bert Karlsson som i januari grundade sajten Matkompassen.

Hans prisjägare har granskat priset på 157 varor i en unik undersökning av 94 butiker i hela landet.

797 kronor.

Så mycket skiljer det mellan den billigaste och den dyraste butiken, som hittills granskats av Matkompassens ideella prisjägare. Undersökningarna har gjorts från slutet av januari till april.

– Det är ofattbart att det kan vara så stora skillnader, säger entreprenören Bert Karlsson, som drog igång Matkompassen vid årsskiftet.

”Blir förbannad”

Bert Karlsson har alltid haft koll på vilken butik som varit billigast på hans hemort Skara.

– Det kommer från min barndom. Dessutom har jag själv jobbat i affär. Jag blir nästan förbannad på folk som inte har koll. Att jämföra är enda sättet att få ner priserna, säger han.

När priserna höjs tvingas de som har liten matkassa att köpa dålig mat, menar han.

– Korv borde i många fall inte ens få kallas korv. Det är ju nästan inget kött i den, säger Bert Karlsson.

Matkompassen jämför priserna på 157 matvaror. Kassen består dels av de 57 varor som PRO testar varje år, plus ytterligare hundra varor. Hela tiden kommer nya butiker till.

Stort intresse

Intresset för sajten har varit stort, enligt projektledaren Milan Ariastam.

– Det är folk i alla olika åldrar och bägge könen. Folk verkar vara måna om att hitta den billigaste butiken, säger han.

Matkompassen handlar inte bara om priserna. Tanken är att jämförelserna efterhand också ska handla om kvalitet. Redan nu kan medlemmarna sätta betyg på matbutiker och lämna kommentarer.

Bert Karlsson handlar själv mycket närproducerat och ser upp med tillsatser. Han tycker att alltför mycket bra mat slängs.

– Risken med storpack är att folk slänger halva paketet. Jag är väldigt observant och slänger ingenting. Gammalt bröd ger jag till fåglarna, säger han.