Reinfeldts ras

Uppdaterad 2018-09-07 | Publicerad 2010-09-17

Moderaterna tappar på upploppet – ”det handlar nog om stödröster”

Med två dagar kvar till valet rasar Moderaterna i opinionen.

Samtidigt växer Centerpartiet.

– Det viktigaste för oss är matchen om blockskillnaden, säger partisekreterare Per Schlingmann (M).

Trenden i Aftonbladet/United Minds dagliga opinionsmätning är tydlig. Under veckan har Moderaterna backat kraftigt.

I tisdags hade partiet stöd av 29,5 procent av väljarna. Nu uppger 25,7 procent att de ska rösta på Moderaterna, en minskning med

3,8 procentenheter på tre dagar.

– Många svarar i mätningar att de ska rösta på Moderaterna för att de vill ha en borgerlig regering, nu börjar man titta över alternativen. Sedan finns det en oro bland borgerliga kärnväljare för att de små partierna ska åka ur, så en del av Moderaternas tapp handlar nog om stödröster, säger Carl Melin, United Minds opinionschef.

”Går till oss nu”

Centern går mycket starkt framåt. Maud Olofsson är nöjd, trots att de tar väljare från Moderaterna.

– Vi ökar i storstäderna och bland kvinnor. De liberala miljövännerna går till oss just nu. Jag tror inte att vi tar från övriga alliansen, säger hon.

KD ligger med god marginal över riksdagsspärren. Mellan blocken skiljer det 4,8 procentenheter.

– Det visar att ingenting är avgjort. Det gäller att jobba hårt nu de sista timmarna så att vi får egen majoritet, det vore bra för Sverige, säger Göran Hägglund.

Men läget i opinionen är motsägelsefullt. Enligt Novus Opinions nya mätning leder alliansen med hela 8,9 procentenheter,

med Moderaterna som största parti på 30,1 procent.

”Väldigt öppet läge”

– Nu är det inte långt kvar till valet och vi har ett väldigt öppet läge. Spännvidden i två mätningar samma dag bekräftar bara det, säger Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann.

I slutspurten kommer partiet att satsa hårt på att mobilisera borgerliga väljare. Men Moderaterna kommer också, för att locka osäkra väljare, göra ett stort nummer av att alliansen just nu ligger bäst till för att bilda en majoritetsregering.

– Det viktigaste för oss är matchen om blockskillnaden. Och vi upplever att en majoritetsregering ligger inom räckhåll, säger Per Schlingmann.