C och L kan få visa korten i budgetvotering

TT

Publicerad 2018-12-05

Centerns ledare Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund måste bestämma sig för om de ska stödja regeringens övergångsbudget. Arkivbild.

Centern och Liberalerna kan redan före en omröstning om Stefan Löfven som statsminister tvingas visa om de släpper fram honom.

Det är inte uteslutet att voteringen om nästa års budget kommer först. I den är de båda partierna avgörande för att Löfven inte ska se sig slagen av en M-budget.

I tisdags gav riksdagens talman, Andreas Norlén, Stefan Löfven förlängd tid att försöka bilda regering. Norlén har begärt en lägesrapport på fredag den 7 december och en "uppföljande" rapport efter helgen, måndagen den 10 december.

Till skillnad från tidigare har talmannen inte meddelat någon tid för när han sedan planerar en omröstning om Löfven i riksdagen.

Om Löfven presenterar ett regeringsunderlag på måndag är en möjlighet att Norlén lägger fram förslaget för riksdagen på tisdagen, den 11 december. Sedan måste det gå två dagar innan omröstningen kan hållas, vilket innebär tidigast på Luciadagen, den 13.

En viss möjlighet för talmannen att redan på måndagen avisera en omröstning om Löfven finns dock, men då måste det ske med bara några timmars förvarning och stoppas in som punkt under det sammanträde som hålls i kammaren efter lunch, ett så kallat bordläggningsplenum. Då kan en omröstning om Löfven hållas den 12 december, samma dag som voteringen om nästa års budgetramar.

Först budgeten

Men redan på måndagen ska finansutskottet justera sitt betänkande om budgetramarna, inför voteringen den 12.

Då bör det också framgå, minst två dagar före statsministeromröstningen i det tänkta scenariot, om Centern och Liberalerna tänker backa upp Löfvens och övergångsregeringens budgetförslag, eller avstå från att rösta på det.

Tillägg till budgeten

Stödjer de övergångsregeringens budget borde de också rösta ja till Löfven som statsminister. En möjlighet för S och MP är att tillsammans med C och L skriva ihop sig om några tillägg till övergångsbudgeten som möter krav som är viktiga för C och L.

Moderaterna och Kristdemokraterna har enats om att lägga fram ett gemensamt budgetförslag i riksdagen, skriver Dagens Nyheter.

Övergångsregeringens budget hotas om M:s och KD:s budgetförslag får stöd av Sverigedemokraterna. Lägger C och L ned sina röster, som de tidigare sagt att de ska göra, vinner budgetförslaget från M och KD.

Följ ämnen i artikeln